Ministerul Agriculturii: Peste 50 de cooperative și producători agricoli livrează produse românești prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea

Ministerul Agriculturii: Peste 50 de cooperative și producători agricoli livrează produse românești prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2022

Ministerul Agriculturii anunță că peste 50 de cooperative și producători agricoli livrează produse românești prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea este o companie de stat înființată de Ministerul Agriculturii la sfârșitul anului 2018, în mandatul anterior al actualului ministru social-democrat Petre Daea. Singurele două magazine ale companiei, din București și Sibiu, au fost închise la doi ani de înființare. Mai mult, un raport al Direcției Generale Control, Antifraudă și lnspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Ruraie, datând din 2020, arăta că societatea de stat a plătit în avans echivalentul sumei de 1 milion de euro, din suma totală de 9 milioane lei, pentru o livadă și un depozit de fructe din Focșani, gajate de proprietar la bancă, angajându-se să renunțe la sumă dacă nu finalizează tranzacția. Totodată, marea parte a veniturilor societății provenea din dobânda la depozite bancare constituie din capitalul social, de 93 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri reprezenta doar un sfert din cheltuielile cu salariile angajaților.

”După prima lună de când a repornit activitatea, Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a încheiat contracte-cadru cu peste 50 cooperative și producători agricoli. Astfel, în ultima lună, au fost încheiate contracte pentru livrarea a peste 140 de tone de produse agroalimentare obținute de producătorii români”, precizează ministerul.

eMAG își prezintă cifrele de Black Friday - câte televizoare, espressoare și tigăi au fost vândute pe secundă CITEȘTE ȘI eMAG își prezintă cifrele de Black Friday - câte televizoare, espressoare și tigăi au fost vândute pe secundă

Astfel, până în prezent, Casa Unirea a facilitat livrarea către rețeaua de retail de legume - fructe (cartofi alb si roșu, dovleac plăcintar, varza albă și roșie, morcov, ridichi negre și sfeclă roșie, prune uscate), precum și de produse de băcănie (dulceață de dovleac, dulceață de gutui, pastă de măceșe, fasole boabe în saramură). Pentru valorificarea producției românești Casa Unirea a încheiat până la această dată parteneriate cu Carrefour, Metro și Penny, iar, de săptămâna viitoare, se vor alătura demersului lanțurile comerciale Kaufland și Profi.

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea primește zilnic pe adresa oficială de email oferte de la producătorii români interesați de inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de promovare a produselor românești și de creștere a consumului produselor agroalimentare obținute pe plan local, mai afirmă Ministerul Agriculturii.

Livrările de produse agroalimentare către marile lanțuri de magazine din România vor continua în perioada următoare, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea prezentând periodic oferta de produse obținute de fermierii și producătorii români, în beneficiul tuturor actorilor implicați.

Guvernul ungar plafonează prețurile la ouă și cartofi. Scumpirile au explodat CITEȘTE ȘI Guvernul ungar plafonează prețurile la ouă și cartofi. Scumpirile au explodat

De asemenea, în vederea valorificării produselor locale pe lanțul scurt de aprovizionare, conducerea Casei Unirea a demarat o serie de discuții cu reprezentanții rețelelor de magazine locale. Un prim astfel de proiect de preluare a produselor obținute pe plan local de către magazinele din zonă va fi demarat în județul Cluj, astfel de parteneriate urmând a fi încheiate, treptat, la nivelul întregii țări.

Pe lângă accesul produselor românești în hypermarketuri și în rețelele locale de magazine, conducerea Casei Unirea negociază cu reprezentanții retailerilor pentru a le pune la dispoziție producătorilor spații din parcările hypermarketurilor pentru organizarea de Târguri și piețe volante la sfârșitul săptămânii, astfel încât consumatorii să aibă posibilitatea să achiziționeze produsele românești direct de la producători.

Recent a fost anunțat că Unirea a realizat o livrare de legume de la legumicultorii români către magazinele METRO Cash & Carry. Astfel, au fost preluate 13 tone de varză albă și roșie de la producătorii autohtoni și au fost livrate direct în depozitul retailerului menționat pentru a fi introduse în circuitul comercial.

Conform sursei citate, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea continuă negocierile și cu alte lanțuri de magazine din România pentru a încheia contracte de colaborare, în beneficiul tuturor părților implicate, în vederea creării unui mecanism comercial funcțional. 

Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, și-a suspendat producția, fiind evacuată. Planul de deschidere de noi magazine - un eșec financiar CITEȘTE ȘI Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, și-a suspendat producția, fiind evacuată. Planul de deschidere de noi magazine - un eșec financiar

Anterior, prima livrare de legume de la producătorii români a fost intermediată de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea către Carrefour. Astfel, 12 tone de legume (cartofi, varză albă, varză roșie și dovleac plăcintar) preluate de la producătorii autohtoni au fost livrate direct la unul dintre depozitele unei rețele de supermarketuri din comuna Chiajna, județul Ilfov, pentru a fi introduse în circuitul comercial.

Autoritățile promit că livrările de produse agroalimentare se vor desfășura cu o frecvență săptămânală, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea continuând discuțiile și cu alte lanțuri de magazine din România pentru a se încheia contracte de colaborare, în beneficiul tuturor părților implicate.

Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață. CITEȘTE ȘI Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață.

Recent, revenit la minister, Petre Daea a anunțat că activitatea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea va fi reluată, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

”Am demarat acest proces amplu, după ce săptămâna trecută am asistat la primul contract semnat între un producător român și conducerea Casei de Comerț Unirea, iată că vedem astăzi, concret, cum sunt livrate legume românești către un mare retailer din România. Se încheie contracte, pentru a fi furnizată marfă fără sincope, astfel încât fluxul comercial să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Casa de Comerț merge către producători, preia produsele disponibile și le duce în rețele de magazine. Salut faptul că retailerii își îndreaptă atenția către produsele românești și sunt deschiși la colaborare. Toată lumea are de câștigat prin valorificarea producției pe care o obțin bravii noștri agricultori. Vom folosi toate mijloacele pentru promovarea și valorificarea produselor românești”, a afirmat acum Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după prima livrare a producătorilor autohtoni.

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu peste 3%, într-o săptămână de scăderi consecutive CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au scăzut vineri cu peste 3%, într-o săptămână de scăderi consecutive

”Este un prim pas pe care îl facem în crearea unui mecanism comercial funcțional care să ducă la valorificarea superioară a resurselor și a producției agricole naționaleAvem deja un portofoliu substanțial de producători și fermieri români cărora, pe bază de contract, le recepționăm marfa și le virăm imediat plățile pentru marfa distribuită,  iar mai departe ne ocupăm de tot ce înseamnă relația cu lanțurile de retail. Astfel, producătorii au siguranța financiară atât de necesară pentru continuarea activității, iar marile lanțuri de magazine au asigurat fluxul de stocuri fără sincope”, a explicat Mariana Cotoi, director general al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
comerț
unirea
livrare
legume
producători
carrefour
petre daea