Numărul magazinelor online va scădea cu 50%, susține președintele ANPC

Numărul magazinelor online va scădea cu 50%, susține președintele ANPC
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2023

Numărul magazinelor online se va reduce la jumătate după ce va intra în vigoare propunerea de ordin privind obligarea proprietarilor acestora de a face publice documentele în baza cărora funcționează, a estimat, la Tulcea, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în timpul unei întâlniri organizate de Prefectura județului pe tema problemelor din turism.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a menționat, pentru AGERPRES, că propunerea de ordin aflată pe site-ul instituției are ca obiectiv protejarea consumatorilor și că va elimina, totodată, diferențele care se fac între operatorii economici legali și cei neautorizați, scrie Agerpres.

Clienții McDonald’s reacționează la prețurile mai mari pe unele piețe și includ mai puține produse din meniu în comenzile lor CITEȘTE ȘI Clienții McDonald’s reacționează la prețurile mai mari pe unele piețe și includ mai puține produse din meniu în comenzile lor

"Dacă un local de alimentație publică e obligat prin actele normative să afișeze datele legate de desfășurarea și autorizarea desfășurării activității, nu același lucru se întâmplă, din păcate, azi în mediul online, încurajând economia gri în cel mai fericit caz, dacă nu cea neagră, și anume afacerile de apartament, neautorizate, neverificate și cu o încălcare flagrantă a tuturor actelor normative în vigoare, plecând de la fiscalitate până la siguranța consumatorilor", a precizat președintele ANPC.

În timpul ședinței, interpelat de operatorii economici din turism, Constantinescu a estimat că după intrarea în vigoare a ordinului, jumătate din operatorii economici din mediul online vor dispărea.

"Credeți-mă că peste jumătate, în opinia noastră, din cei care astăzi activează în zona curieratului cu alimente vor dispărea, pentru că de fapt nu sunt locații autorizate. Pe noi, ca autoritate, ne interesează siguranța consumatorilor", a precizat președintele Horia Constantinescu.

Operatorii turistici prezenți la ședință au solicitat autorităților responsabilizarea angajaților, astfel încât amenzile să fie împărțite între angajat și angajator, iar președintele ANPC a apreciat drept "oportună" o asemenea măsură.

"Ne dorim de foarte mult timp acest lucru. Am inițiat discuții cu ocazia mai multor comandamente legate de sancționarea celor cu care colaborați, pentru că acolo unde angajatorul pune la dispoziție condițiile de muncă, credem că ar trebui cumva să existe o formă de evidență a tuturor abaterilor angajaților, astfel încât la momentul în care aceștia vor să schimbe locul de muncă să existe posibilitatea unei evaluări a celui care ar urma să fie angajat. Vom rediscuta cu structurile de pe lângă Ministerul Muncii și Ministerul Economiei. Credem că e oportună o asemenea măsură", a menționat președintele ANPC.

Life Dental Spa a pregătit investiții de peste 2 milioane euro în 2023 pentru extindere: Căutăm parteneri alături de care să ne dezvoltăm CITEȘTE ȘI Life Dental Spa a pregătit investiții de peste 2 milioane euro în 2023 pentru extindere: Căutăm parteneri alături de care să ne dezvoltăm

La rândul său, șeful de serviciu din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, Cătălin Gherghișan, s-a arătat neîncrezător în ceea ce privește modificarea legislației.

"Controalele se fac la adresa angajatorilor. Fiecare angajator trebuie să-și facă ordine în propria ogradă. E frustrant să plătească cineva amendă pentru greșelile unui angajat, dar nici statul nu poate să stea paznic la business-ul fiecăruia. (...) Vă luptați cu morile de vânt, pentru că legislația nu se va modifica", a apreciat reprezentantul Direcției Antifraudă.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că anul acesta toate echipele care vor participa la Comandamentul de control Delta Dunării vor avea bodycam-uri, astfel încât verificările să nu poată fi considerate un abuz sau o exagerare, comandamentul urmând să-și înceapă activitatea în luna iunie.

În timpul ședinței, operatorii economici din Deltă au cerut lămuriri cu privire la modul în care poate să funcționeze un punct de gastronomie locală, dar și cu privire la condițiile în care pot fi păstrate unele produse tradiționale, în contextul în care la controalele de până acum operatorii ar fi fost sancționați nejustificat, în opinia lor.

Potrivit deciziei luate la finele ședinței, problemele punctuale vor fi discutate de autorități și operatorii economici în cadrul unor grupuri de lucru care vor funcționa începând de luna viitoare

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
magazine online