Pentru prima oară în istoria companiei, angajații Amazon au votat intrarea într-un sindicat

Pentru prima oară în istoria companiei, angajații Amazon au votat intrarea într-un sindicat
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2022

Angajații depozitului Amazon din Staten Island, New York, au votat să se alăture unui sindicat, o mișcare inovatoare în cadrul companiei și o înfrângere usturătoare pentru gigantul comerțului electronic, care s-a opus în mod agresiv eforturilor de sindicalizare, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia a fost luată cu 2.654 de voturi pentru aderarea la sindicat și 2.131 de voturi împotrivă, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Aproximativ 8.325 de lucrători au fost eligibili să voteze dacă să devină parte din Amazon Labor Union. Au fost 67 de buletine de vot contestate, un număr prea mic pentru a schimba rezultatul alegerilor.

Rezultatele mai trebuie să fie certificate oficial de către Consiliul Național pentru Relații de Muncă.

Amazon nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la rezultatul alegerilor.

Depozitul din Staten Island, cunoscut sub numele de JFK8, este cel mai mare din New York al Amazon și are acum distincția de a fi primul din SUA care s-a sindicalizat, în ciuda faptului că lucrătorii s-au confruntat cu o campanie puternică antisindicală.

Amazon a tapetat pereții de la JFK8 cu bannere care proclamau ”Votează nu”, a creat un site web și a organizat întâlniri obligatorii săptămânale. A angajat chiar și o firmă influentă de consultanță și sondaj, cu legături strânse cu grupurile politice democrate și și-a prezentat propriile beneficii față de cele oferite de sindicate.

Votând Amazon Labor Union (ALU), angajații din Staten Island ar putea contesta modelul actual de muncă al companiei, care este coloana vertebrală a promisiunii sale de a livra coletele în termen de două zile pentru serviciile Prime.

Sindicatul pot perturba nivelul de control pe care Amazon îl exercită asupra angajaților săi din depozit și care efectuează livrări, cum ar fi capacitatea sa de a stabili unilateral ritmul de lucru și salariile pe oră, au declarat anterior experții în muncă pentru CNBC.

ALU a cerut Amazon să pună în aplicare rate de productivitate ”mai rezonabile” în depozit. De asemenea, îndeamnă compania să majoreze salariile, precum și să ofere lucrătorilor mai multe pauze plătite și concedii, printre alte cereri.

Sindicatul este condus de Christian Smalls, un fost manager al JFK8, care a fost concediat de Amazon în 2020, după ce compania a susținut că a încălcat regulile de distanțare socială. Smalls a susținut că a fost concediat ca răzbunare pentru că a organizat un protest în primele săptămâni ale pandemiei de coronavirus pentru a cere măsuri de siguranță mai puternice.

Smalls a devenit rapid un lider al activismului muncitoresc la Amazon și în alte părți. El a vorbit la mitinguri în care a criticat stilul de muncă de la Amazon și, la un protest memorabil, a instalat o ghilotină în afara conacului fondatorului Amazon, Jeff Bezos, din Washington, D.C., pentru a cere salarii mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
sindicat