Piața globală a hainelor second hand se va dubla, în următorii trei ani

Piața globală a hainelor second hand se va dubla, în următorii trei ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2023

Piața globală a hainelor second-hand se va dubla până în 2027 și va ajunge la valoarea de 350 miliarde de dolari, reiese din datele cuprinse într-un raport de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform ThredUp, în 2022, valoarea pieței de haine second-hand, la nivel global, a fost de 177 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

VIDEO Ciucă anunță: PNL continuă să susțină menținerea cotei unice de impozitare. Marile companii să plătească impozit pe profitul realizat. Plafon CASS pentru profesii liberale și PFA CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă anunță: PNL continuă să susțină menținerea cotei unice de impozitare. Marile companii să plătească impozit pe profitul realizat. Plafon CASS pentru profesii liberale și PFA

Pe fondul dublării valorii acestei industrii în următorii patru ani, o treime dintre comercianții chestionați în cadrul raportului au declarat că intenționează să reducă producția de haine noi dacă revânzarea celor existente va continua să aibă succes, oamenii fiind mai interesați să prelungească viața hainelor decât să cumpere produse noi.

"Raportul subliniază faptul că piața de haine second-hand nu mai este un segment de nișă al industriei modei, ci mai degrabă o tendință predominantă care se așteaptă să continue să crească în următorii ani. Dacă în trecut principalul scop era de a avea haine de calitate mai accesibile ca preț, în prezent, acest tip de shopping este perceput ca o soluție sustenabilă, în special în rândul tinerilor. Aceștia își doresc să reducă supra-consumul, știind că pentru fabricarea de materiale textile se consumă extrem de multă apă, iar procesul este foarte poluant pentru mediul înconjurător", a explicat Rodica Bulăceanu, reprezentantă a organizației Humana People to People.

Într-un sondaj global realizat în 2021, generațiile Z și Millenials au fost cele mai dispuse să cumpere îmbrăcăminte second-hand, considerând-o o modalitate mai ieftină și mai prietenoasă cu mediul de a achiziționa haine, ambele subiecte fiind deosebit de relevante pentru ei.

O cercetare efectuată de Statistica Research Department, citată de Humana People to People, arată că, în cursul anului trecut, 56% dintre români au achiziționat haine din magazine second-hand, iar 62% dintre aceștia au motivat gestul prin faptul că au dorit să facă economie, în timp ce 13% că preferă hainele vintage și 10% că apreciază că găsesc haine unicat. Totodată, 6% dintre cei chestionați au menționat că sunt motivați de efectele sustenabile pe care le are acest tip de achiziție.

CONFIRMARE FOTO Furnizor al armatei ucrainene a intrat în centrul Bucureștiului, pe locul unui rival CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Furnizor al armatei ucrainene a intrat în centrul Bucureștiului, pe locul unui rival

Anul trecut, doar prin intermediul Humana, peste trei milioane de haine și accesorii second-hand au primit "o nouă viață", fiind achiziționate de consumatori din rețeaua Humana și salvate de la a ajunge deșeuri. Cele mai căutate au fost: rochiile, tunicile, produsele din denim și jachetele de tip crop, din piele sau imitație din piele.

Estimările de pe piața națională relevă faptul că, în acest an, peste 6 milioane de haine second hand vor fi achiziționate, prin intermediul Humana.

Humana People to People, o rețea internațională de 29 de entități, prezente pe întreg globul, contribuie la diminuarea schimbărilor climatice și la dezvoltarea comunităților sărace din Africa și Asia, prin colectarea, sortarea și redistribuirea de articole vestimentare second-hand în cele peste 500 de magazine prezente în întreaga lume, inclusiv în România.

Veniturile din vânzarea acestor haine sunt donate de Organizația Humana People to People pentru susținerea programelor de dezvoltare în comunități dezavantajate din întreaga lume și a programelor de protejare a mediului înconjurător.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, realizat în 2019, industria textilă este a patra cea mai poluantă industrie din lume, fiind responsabilă pentru 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei. Până în 2050, previziunile sunt că acest procent ar putea ajunge la 26% în cazul în care trendul din prezent va continua.

Producția de noi materiale textile necesită un consum anual de apă de 93 miliarde de metri cubic, apă potabilă ce ar fi suficientă pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni, notează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
haine second hand
piata