Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2021

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, acesta fiind tranzacționat vineri la 1,16 dolari livra (0,45 grame), retailerii transferând până acum majorările cumpărătorilor, fără să înregistreze probleme, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ultima oară când prețul bumbacului a fost atât de mare s-a întâmplat în iulie 2011, scrie News.ro

FOTO Situație dramatică în supermarketuri din Marea Britanie - Nici urmă de carne, legume, lapte CITEȘTE ȘI FOTO Situație dramatică în supermarketuri din Marea Britanie - Nici urmă de carne, legume, lapte

"În 2011, am avut nevoie de o ședință de rugăciune", a declarat investitorilor directorul general al Levi Strauss, Chip Bergh.

Bergh și-a amintit cum la momentul respectiv tocmai se alăturase retailerului de blugi și învăța despre afacerile Levi. Dar se uita și la creșterea istorică a prețurilor bumbacului. Bumbacul a crescut atunci peste 2 dolari livra, în urma revenirii cererii de textile după  criza financiară globale, în timp ce India - un important exportator de bumbac - restricționa livrările pentru a-și ajuta partenerii interni.

Prețul unui tricou din bumbac a crescut atunci cu 1,50-2 dolari, în medie, a declarat economistul șef al Federației Naționale de Vânzare cu amănuntul, Jack Kleinhenz. Consumatorii au simțit impactul, iar profiturile companiilor au fost erodate.

Bergh împărtășește opiniile analiștilor și experților care spun că creșterea actuală a prețului bumbacului va fi mai puțin dăunătoare industriei.

Producătorii și comercianții cu amănuntul au puterea de a stabili prețurile, iar companiile vor putea transfera costurile mai mari consumatorilor fără a distruge cererea

”Astăzi este o situație foarte diferită. Am reușit să mărim prețurile în ultimele 12 luni. ... Am mărit în avans unele prețuri înainte de aceste presiuni inflaționiste”, a explicat Bergh. 

EXCLUSIV Omniasig se luptă cu Renomia SRBA, controlat de cel mai mare intermediar de asigurări din Cehia, pentru TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig se luptă cu Renomia SRBA, controlat de cel mai mare intermediar de asigurări din Cehia, pentru TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România

Bumbacul reprezintă aproximativ 20% din costul fabricării unei perechi de blugi Levi’s, a spus directorul financiar, Harmit Singh, fiecare pereche de blugi conținând aproximativ două kilograme de bumbac.

Datorită calendarului de raportare financiară, Levi este unul dintre primii comercianți cu amănuntul de articole de îmbrăcăminte care au comentat public despre creșterea prețurilor bumbacului.

Alte companii vor raporta rezultatele fiscale din trimestrul trei în următoarele săptămâni.

Potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, va dura ceva timp până când creșterea costurilor legate de bumbac va începe să apară în rezultatele financiare ale retailerilor, având în vedere momentul achizițiilor de bumbac.

Și este demn de remarcat faptul că, în 2011, prețurile bumbacului au crescut la peste 2 dolari livra, ceea ce este cu mult peste nivelul la care se tranzacționează marfa în prezent.

Totuși, acțiunile comercianților de îmbrăcăminte se pot confrunta cu o oarecare presiune pe măsură ce prețurile mai mari vor persista.

Ca exemple, analiștii au dat ca exemple companii precum Ralph Lauren, Gap, Kontoor Brands și PVH, proprietarul Calvin Klein. Acțiunile Kontoor Brands, care deține blugii Wrangler și Lee, au scăzut cu aproape 6% săptămâna trecută, în timp ce PVH, Gap și Ralph Lauren au încheiat săptămâna în declin cu mai puțin de 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bumbac
pret
retaleri