Prețurile de consum din Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare scădere de la Marea Recesiune din 2008

Prețurile de consum din Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare scădere de la Marea Recesiune din 2008
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2020

Prețurile de consum din Statele Unite au scăzut în aprilie cel mai mult de la Marea Recesiune, din cauza prăbușirii cererii de benzină și de servicii, inclusiv pentru călătoriile aeriene, americanii fiind nevoiți să rămână acasă în timpul crizei coronavirusului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raportul Departamentului Muncii arătă, de asemenea, o scădere record a prețurilor de bază, luna trecută, ridicând riscul apariției deflației, pe măsură ce economia se afundă mai adânc într-o recesiune declanșată de blocajele instituite pentru a încetini răspândirea COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus, scrie News.ro.

Guvernul a raportat vinerea trecută că economia a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă în aprilie, cea mai gravă scădere a numărului de locuri de muncă de la Marea Depresiune. Economia s-a contractat în primul trimestru cel mai mult de la declinul din 2007-2009.

Bolt, fosta Taxify, lansează în România mașini cu un paravan protector CITEȘTE ȘI Bolt, fosta Taxify, lansează în România mașini cu un paravan protector

Deflația, o scădere generalizată a prețurilor, este dăunătoare în timpul recesiunii deoarece consumatorii și companiile pot amâna cumpărăturile în așteptarea unor prețuri mai mici.

"Colapsul economic a luat o întorsătură periculoasă, în care prețurile de consum sunt trase în jos deoarece consumatorii care stau acasă și-au amânat achizițiile", a declarat Chris Rupkey, economist șef la MUFG din New York.

”O parte din motivul pentru care Marea Depresiune a persistat atât de mult a fost că oamenii știau că pot aștepta până anul viitor pentru a cumpăra mașini și frigidere și case cu prețuri mai mici”, a spus economistul.

Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,8% luna trecută după un declin de 0,4% în martie. Acesta a fost cel mai mare declin din decembrie 2008, când economia era în recesiune.

Prețurile benzinei au coborât cu 20,6%, cea mai mare scădere din noiembrie 2008, după ce s-au redus cu 10,5% în martie. Benzina mai ieftină, pe fondul unei prăbușiri a prețurilor petrolului, a compensat luna trecută o creștere de 1,5% a costului alimentelor, care a fost cel mai mare avans consemnat din ianuarie 1990, după o creștere de 0,3% în martie.

Prețurile pentru produsele alimentare consumate acasă au accelerat 2,6%, cel mai mare avans din februarie 1974, pe fondul unor creșteri mari în toate cele șase grupuri majore de produse alimentare.

Au existat deficite de carne pe fondul focarelor COVID-19 apărute în fabricile de procesare.

În cele 12 luni încheiate în aprilie, indicele prețurilor de consum a avansat cu 0,3%, cea mai mică creștere anuală înregistrată din octombrie 2015, după ce a crescut cu 1,5% în martie.

Economiștii intervievați de Reuters au anticipat că acest indice va scădea cu 0,8% în aprilie și va crește 0,4% de la an la an.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
sua
coronavirus