Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, cu afaceri în România, deținătorul brandurilor Dulux și Interpon, a vândut divizia de chimicale pentru peste 10 miliarde euro

Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, cu afaceri în România, deținătorul brandurilor Dulux și Interpon, a vândut divizia de chimicale pentru peste 10 miliarde euro
scris 28 mar 2018

Multinaționala olandeză AkzoNobel, printre cei mai mari producători de vopsele și lacuri, a ajuns la un acord pentru vânzarea diviziei de chimicale de specialitate către Carlyle Group și fondul suveran singaporez GIC în schimbul sumei de 10,1 miliarde de euro.

Separarea de divizia de chimicale, care produce, printre altele, mărcile Akucell și Butanox, va permite olandezilor să se concentreze pe activitățile de bază.

AkzoNobel estimează un câștig net de circa 7,5 miliarde de euro în urma tranzacției, a cărei valoare include datoriile diviziei de chimicale de specialitate. Cea mai mare parte a fondurilor va fi distribuită acționarilor, potrivit companiei.

Franța, cel mai mare importator de whisky din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Franța, cel mai mare importator de whisky din Uniunea Europeană

Acordul cu fondul american de private equity Carlyle Group și GIC ar putea restaura relațiile dintre conducerea AkzoNobel și unii investitori nemulțumiți că producătorul de vopsele a refuzat, anul trecut, o ofertă de preluare de 26 miliarde de euro din partea rivalului american PPG Industries, notează Reuters.

Fondată la Amsterdam în 1994, AkzoNobel are peste 45.000 de angajați și operațiuni în mai mult de 80 de țări, inclusiv în România.

Compania are în portofoliu branduri precum Dulux și vopselurile pudră Interpon, iar anul trecut a raportat vânzări de aproape 14,58 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro au reprezentat vânzările diviziei de chimicale de specialitate.

În România, vânzările sucursalei AkzoNobel Coatings au atins 42,76 milioane de lei în 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date, în timp ce profitul net s-a ridicat la 5,16 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
akzonobel
chimicale de specialitate
vanzare
carlyle group
tranzactie