Producătorul finlandez de saune Harvia, cu fabrică în România, a intrat pe bursa din Helsinki și a atras 45 milioane euro. Operațiunea evaluează compania la peste 93 milioane euro

Producătorul finlandez de saune Harvia, cu fabrică în România, a intrat pe bursa din Helsinki și a atras 45 milioane euro. Operațiunea evaluează compania la peste 93 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 mar 2018

Producătorul finlandez de saune și accesorii Harvia, prezent și în România, cu o unitate de producție în Harghita, s-a listat pe bursa de la Helsinki, operațiune prin care a atras aproximativ 45 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Harvia este unul dintre principalii jucători pe piața europeană de saune și componente și accesorii. Pe piața românească, este prezentă prin producătorul și furnizorul de saune Sentiotec-Domo Wellness România, companie preluată în 2016 de la grupul austriac Abatec.

Acțiunile Harvia au fost admise joi la pretranzacționare, urmând să fie listate pe piața principală a bursei Nasdaq Helsinki pe 26 martie.

Harvia a vândut 9,014 milioane de acțiuni noi la un preț de 5 euro pe unitate, la care se adaugă 1,25 milioane de acțiuni vândute de fondul de private equity CapMan Group, acționarul majoritar al producătorului de saune, cu o participație de aproape 70% înaintea ofertei publice.

O știre pe care piața nu sconta: Digi Communications anunță distribuirea de dividende. Randament mai mic de 1% CITEȘTE ȘI O știre pe care piața nu sconta: Digi Communications anunță distribuirea de dividende. Randament mai mic de 1%

Operațiunea evaluează Harvia la aproximativ 93,5 milioane de euro.

În urma listării, CapMan va rămâne principalul acționar al Harvia, cu o deținere de peste 20%. 

Fondată în 1950 în orașul Muurame, centrul Finlandei, Harvia a obținut venituri de 60,1 milioane de euro și un profit operațional de 9,3 milioane de euro în 2017.

Pe piața românească, Harvia este prezentă prin producătorul și furnizorul de saune Sentiotec-Domo Wellness România, companie preluată în 2016 de la grupul austriac Abatec.

În 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile rezultatele financiare, Domo Wellness, cu sediul în județul Harghita, a raportat afaceri de aproape 5,1 milioane de lei și o pierdere de 630.000 de lei, față de vânzări de 4,2 milioane de lei și un profit net de circa 147.000 de lei în anul anterior.

În afara Finlandei și României, Harvia mai are unități de producție în China și Estonia, precum și un contract cu un producător din Rusia. În total, compania are circa 365 de angajați în Finlanda, China și Hong Kong, România, Austria, Germania și Estonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
harvia
listare
oferta publica
domo wellness romania