Rata anuală a inflației a urcat în septembrie la 1,8%, nivel maxim al ultimilor patru ani

Rata anuală a inflației a urcat în septembrie la 1,8%, nivel maxim al ultimilor patru ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2017

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna septembrie la 1,77%, cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, când a fost 1,83%, în condițiile în care carburanții s-a scumpit cu 2,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În luna august, rata anuală a inflației a fost de 1,2%, scrie News.ro.

Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, față de luna august, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,32%.

EXCLUSIV FOTO Palatul Suter, indicat drept cel mai luxos hotel din țară, va fi deschis la finalul anului și afiliat la un lanț internațional exclusivist. Cât va costa o cameră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Palatul Suter, indicat drept cel mai luxos hotel din țară, va fi deschis la finalul anului și afiliat la un lanț internațional exclusivist. Cât va costa o cameră

Comparativ cu septembrie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a noua lună a acestui an cu 2,74%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 0,16%.

Față de luna august, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la alte legume și conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) și combustibili (2,19%).

Scumpirea carburanților a avut un impact semnificativ asupra tuturor prețurilor, analiștii economici avertizând asupra unei creșteri importante în cazul tuturor mărfurilor.

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Directoarea din ANAF suspectată că a primit mită un milion de euro a fost denunțată la DNA de Irina Socol, fota șefă a Siveco - motivare CITEȘTE ȘI Directoarea din ANAF suspectată că a primit mită un milion de euro a fost denunțată la DNA de Irina Socol, fota șefă a Siveco - motivare

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți - benzină cu plumb, fără plumb și motorină.

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în septembrie, față de august, la cartofi (-7,93%), transportul aerian (-1,47%) și fructe proaspete (-1,42%).

La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, publicată în august, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins