Rata inflației crește din nou în ianuarie, deși era estimată să scadă ușor

Rata inflației crește din nou în ianuarie, deși era estimată să scadă ușor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 feb 2022

Rata anuală a inflației a crescut de la 8,2% în decembrie la 8,4% în ianuarie, după un nou avans puternic al costului produselor nealimentare. Analiștii estimau o scădere a inflației la 7,7%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de consum au înregistrat o nouă creștere generalizată în ianuarie, arată datele publicate de Statistică. Inflația lunară a fost de 1,5%, după scumpirea produselor nealimentare cu 1,7%. Cel mai mult s-a scumpit față de finele lui 2021, din nou, energia. Prețul gazelor naturale a sărut cu 6,2%, cel al energiei termice cu 6,4%, în timp ce curentul s-a scumpit cu 0,8%, iar prețul carburanților a avansat cu 3,6%.

Serviciile s-au scumpit față de decembrie cu 1,4%, în timp ce costul alimentelor a crescut cu 1,2%.

Rata inflației crește din nou în ianuarie, deși era estimată să scadă ușor

Rata anuală a inflației a atins un nou maxim al ultimilor 11 ani la 8,4%. Față de anul trecut cele mai mari creșteri de prețuri au fost la gaze, unde avansul a ajuns la 61%. Energia termică s-a scumpit cu 21,6% și combustibilii cu 24,5%. Curentul electric s-a ieftinit față de ianuarie 2021 cu 2,2%, în condițiile în care s-a aplicat un efect puternic de bază din liberalizarea pieței de energie la începutul anului trecut (când au apărut scumpiri importante pentru consumatorii care nu au ales o ofertă concurențială la acel moment) și consumatorii au beneficiat și de compensări și plafonări de prețuri.

Efectul de bază favorabil din prețul energiei era așteptat de analiști să ducă inflația anuală la 7,7 - 8%% în ianuarie, în funcție de sondaj. Erste anticipa o scădere a ratei anuale la sub 7,7%, ca urmare a efectului de bază puternic.

Față de ianuarie 2021 alimentele s-au scumpit cu 7,2%, cele mai mari creșteri de prețuri fiind la produsele de morărit și panificație (10,2%), legume (10,5%), ulei (25,6%) și zahăr (11,2%).

Serviciile s-au scumpit cu 5,7%, cele mai mari creșteri fiind în cazul facturilor la apă, canal și salubritate, de 12%, în timp ce serviciile poștale s-au scumpit cu 22,5%.

BNR prognozează că la finele lunii martie inflația va ajunge la 8% și apoi va depăși 11% după ce vor expira facilitățile pentru facturile la energie la finele lunii aprilie.

Banca centrală a majorat dobânda cheie de la 2% la 2,5% la ultima ședință de politică monetară, încercarea de a tempera inflația (estimată să rămână, totuși, la 9,6% la finele anului) și de a ține în frâu așteptările din economie privind creșterea prețurilor.
Chiar și cu majorarea din februarie, BNR are cea mai mică dobândă din regiune.

În aprilie creșterea anuală a prețurilor de consum este așteptată să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 16 ani.

Rata inflației crește din nou în ianuarie, deși era estimată să scadă ușor

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins