Retailerul britanic Tesco a suspendat un furnizor chinez în urma unei informații privind folosirea prizonierilor străini la muncă forțată

Retailerul britanic Tesco a suspendat un furnizor chinez în urma unei informații privind folosirea prizonierilor străini la muncă forțată
scris 23 dec 2019

Retailerul britanic Tesco a suspendat duminică un furnizor chinez de felicitări de Crăciun, în urma unui articol din presă potrivit căruia un client a găsit un mesaj scris într-o felicitare care afirmă că aceasta a fost împachetată de prizonieri străini care sunt victime ale muncii forțate, relatează Reuters.

”Detestăm folosirea muncii prizonierilor și nu o vom permite niciodată în lanțul nostru de furnizori”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Tesco.

”Am fost șocați de aceste acuzații și am suspendat imediat fabrica la care sunt produse aceste felicitări și am deschis o investigație. De asemenea, am retras de la vânzare aceste felicitări, în timpul investigației”, a adăugat acesta, potrivit News.ro.

Tranzacție: Grupul german Phoenix, noul proprietar Help Net, cumpără lanțul de farmacii Ecofarmacia din Transilvania CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul german Phoenix, noul proprietar Help Net, cumpără lanțul de farmacii Ecofarmacia din Transilvania

Tesco, cel mai mare comerciant britanic cu amănuntul, donează 300.000 de lire sterline (390.000 dolari) pe an din vânzarea felicitărilor organizațiilor de caritate British Heart Foundation, Cancer Research UK și Diabetes UK.

Publicația The Sunday Times a relatat că mesajul sună astfel: ”Suntem prizonieri în închisoarea Shanghai Qingpu din China. Obligați să muncim împotriva voinței noastre. Vă rugăm să ne ajutați și să anunțați organizațiile de protecție a drepturilor omului. Folosiți linkul pentru a-l contacta pe dl. Peter Humphrey.”

Peter Humphrey este un fost jurnalist britanic și investigator al fraudelor corporative.

În 2014, Humphrey și soția sa americană Yu Yingzeng au fost condamnați în China pentru că au obținut în mod ilegal informații private despre cetățeni chinezi și au vândut informațiile unor clienți, între care producătorul de medicamente GlaxoSmithKline. Cuplul a fost deportat din China în iunie 2015, după reducerea pedepselor lor cu închisoarea.

Mesajul din felicitare a fost găsit de o fetiță în vârstă de 6 ani, Florence Widdicombe, din Londra. Tatăl ei,  Ben Widdicombe, l-a contactat pe Humphrey pe rețeaua LinkedIn.

Florence Widdicombe a spus că a fost ”șocată” de mesajul din felicitare.

”Le-am deschis și scriam pe ele și, pe a șasea sau a opta, cineva scrisese deja”, a spus fetița la BBC TV.

Tatăl ei a crezut inițial că este vorba despre o glumă, dar ulterior și-a dat seama că ar putea fi o problemă serioasă și s-a simțit responsabil să îi transmită mesajul lui Peter Humphrey.

Acesta a scris publicației Sunday Times că nu cunoaște identitățile sau naționalitățile prizonierilor care au scris în felicitare, dar că ”nu are nicio îndoială că sunt prizonieri din Qingpu care m-au cunoscut înainte de eliberarea mea în iunie 2015 din închisoarea suburbană unde am petrecut 23 de luni”.

Felicitările au fost produse de fabrica Zheijiang Yunguang Printing, aflată la circa 100 de kilometri de închisoarea Shanghai Qingpu, potrivit Tesco.

Compania, care tipărește felicitări și cărți pentru companii din industriile alimentară și farmaceutică, afirmă pe site-ul propriu că aprovizionează Tesco. Zheijiang Yunguang Printing nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Tesco a precizat că furnizorul fusese supus unui audit în urmă cu o lună.

Humphrey și soția sa au afirmat la proces că nu s-au gândit că au făcut ceva ilegal în activitățile lor din China.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesco
produse china