România se menține în topul celor mai mari producători de bere din Uniunea Europeană

România se menține în topul celor mai mari producători de bere din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2018

Cu o producție de 16,05 milioane hectolitri, România a ocupat anul trecut locul opt în rândul țărilor mari producătoare de bere din Uniunea Europeană, conform datelor prezentate acum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ceea ce privește volumul consumului, cu 16,11 milioane hectolitri, România a ocupat locul al șaptelea, depășind trei dintre țările cu tradiție în fabricarea și consumul berii în Europa: Cehia, Austria și Belgia. 

La volumul importurilor de bere în România, acesta și-a păstrat și în 2017 ponderea de doar 3% din consumul intern, sectorul local al berii păstrându-și nealterat caracterul său profund național.  Marea Britanie rămâne țara cu cea mai mare cantitate de bere importată, care atinge 10,06 milioane hl și reprezintă circa 23% din consumul intern, fiind urmată de Franța, cu o cantitate importată de 7,69 milioane hl și care are o pondere de cca. 35% în consumul intern, și de Germania, cu o pondere a importurilor atingând cca. 8% din consum, ceea ce corespunde unei cantități importate de 6,74 milioane hl.

Retailul alimentar românesc depășește granița istorică de 100 miliarde lei. Cei mai mari jucători din piață CITEȘTE ȘI Retailul alimentar românesc depășește granița istorică de 100 miliarde lei. Cei mai mari jucători din piață

Clasamentul european al țărilor producătoare de bere este în continuare dominat de Germania, țară care se poate mândri cu o îndelungată tradiție în fabricarea berii și cu o producție record de 93,01 milioane hl, dublă față de cea a ocupantelor umătoarelor două locuri, Marea Britanie, cu o producție de 40,48 milioane hl, și Polonia, cu 40,38 milioane hl.

La nivel european, numărul producătorilor a crescut cu 1.000 pe parcursul anului trecut, atingând un total de 9.500. Creșterea înregistrată în 2017 este semnificativă, având în vedere că în ultimii 10 ani numărul producătorilor a crescut în total cu 6.000. Aproape trei sferturi din cei 9.500 de producători de bere sunt mici, medii și micro, o dovadă a diversității sortimentelor de bere puse la dispoziția iubitorilor de bere europeni sau vizitatorilor bătrânului continent. Cu un număr de 2.430 producători de bere, Marea Britanie este lider al clasamentului, urmată de Germania (1.492), Franța (1.100), Italia (868) și Spania (521).

Piața berii din România se află în plin proces de maturizare care se face simțit printr-o diversificare a preferințelor românilor în materie de tipuri de bere consumată. Astfel, pe de o parte, portofoliile producătorilor se îmbogățesc an de an cu sortimente care să răspundă cât mai bine așteptărilor consumatorului român, iar pe de altă parte noi producători intră pe piața berii. Astfel, România se înscrie la rândul ei în trendul european în materie de microberării, numărul acestora fiind în creștere de la un an la altul. În prezent, pe piața locală a berii activează un număr de aproximativ 40 micro-producători.
 
Berarii europeni susțin la unison aplicarea unei politici fiscale care să recunoască și să maximizeze impactul pozitiv pe care berea îl are pe parcursul întregului lanț valoric, de la ingrediente la pahar. Pe tot acest traseu, cei 9.500 de producători bere generează, direct și indirect, cca. 2,3 milioane locuri de muncă în spațiul Uniunii. Mai mult, veniturile guvernamentale provenite din sectorul berii și colectate la nivel local, pe teritoriul UE, cumulează aproape 42 miliarde euro, din care 10,9 miliarde reprezintă doar acciza platită.

viewscnt
Afla mai multe despre
bere
producator