România, Slovenia și Portugalia, cel mai semnificativ declin al vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană

România, Slovenia și Portugalia, cel mai semnificativ declin al vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2020

În august, o lună marcată de relaxarea restricțiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19), volumul comerțului cu amănuntul a urcat cu 4,4% în zona euro și cu 3,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, statele membre cu cel mai semnificativ declin fiind România, Slovenia și Portugalia, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 5,1% (comenzile poștale și cele online au urcat cu 10,5%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un avans de 2,2% iar cele de combustibili de 2,1%, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI România - deficit de 968,2 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în august, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Belgia (9,6%), Franța (6,2%) și Germania (3,1%), cele mai semnificative scăderi fiind în România și Slovenia (ambele cu minus 1,6%) și Portugalia (minus 1,4%).

În august, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul comerțului cu amănuntul a urcat cu 3,7% în zona euro și cu 3,5% în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 6% (comenzile poștale și cele online au urcat cu 26,3%), cele de alimente, băuturi și tutun cu 2,6%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 4,8%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în august, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a înregistrat în Belgia (12,9%), Irlanda (9,8%) și Olanda (8,3%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,2%), Malta (minus 7,5%) și Slovenia (minus 6,6%).

România a raportat o creștere de 1,6% în august, comparativ cu perioada similară din 2019, după un avans de 5% în iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzari cu amanuntul
eurostat