Românii cheltuiesc pe țigări mai mult decât pe produse de îngrijire personală, haine sau benzină

Românii cheltuiesc pe țigări mai mult decât pe produse de îngrijire personală, haine sau benzină
scris 2 oct 2015

În gospodăriile din România țigările sunt printre cele mai importante produse, iar pe ele se cheltuiesc 88 de lei lunar, mai mult decât pe produse de îngrijire corporală (40 lei), haine (48 lei), benzină (51 lei) și medicamente (57 lei), potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică (INS) referitor la cheltuielile pe produse nealimentare.

Pentru încălțăminte se alocă 38 de lei pe lună pe familie, iar pentru produsele de întreținere curentă a locuinței 34 de lei, din care aproape 24 de lei se cheltuiesc doar pe detergenți.

În schimb, pe carți, ziare și produse de papetărie se cheltuiesc în medie pe gospodărie 16 lei pe lună, pe jocuri și jucării 2,3 lei, iar pe flori 1,8 lei.

Familiile de șomeri fumează destul de mult, de 85 de lei pe lună, probabil ca să-și ocupe timpul, în timp ce în gospodăriile de pensionari se plătesc lunar 55 de lei pe țigări.

Pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare, familia de români a alocat anul trecut, în medie, 494,5 lei pe lună, adică 30% din totalul cheltuielilor. Cheltuiala medie de persoană a fost 185,4 lei.

În anul 2014, cu excepția gospodăriilor de șomeri și a celor de pensionari, toate celelalte categorii de gospodării au alocat pentru cumpărarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte peste 15% din suma totală a cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare.

Prioritare pentru cele mai multe dintre gosodării sunt și cheltuielile legate cumpărarea de țigări, tutun și articole pentru fumat, precum și de procurarea și utilizarea mijloacelor de transport. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gospodarii
statistica
consum