Scumpirile "dijmuiesc" pachetele cu afumături tradiționale comandate din țară de românii din Diaspora

Scumpirile "dijmuiesc" pachetele cu afumături tradiționale comandate din țară de românii din Diaspora
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Carmangeriile tradiționale trag tare să facă față comenzilor din străinătate pentru afumăturile pe care românii din Diaspora vor să le aibă pe masă în ziua de Paște. Pentru că produsele sunt mai scumpe cu circa 25% față de anul trecut, pachetele cântăresc acum mai puțin, spune un producător din Buzău.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna Mare este una dintre cele mai bune perioade din an pentru făbricuța de afumături a familiei Frusinoiu, din comuna buzoiană Mărăcineni. Producătorul de mezeluri tradiționale trimite peste hotare zeci de kilograme de babic, cârnați de porc și de oaie, șunculiță coaptă și mușchi afumat.  

„Am trimis deja în Belgia, Anglia, dar mai avem comenzi pentru în Italia și Spania. Vin sărbătorile, iar oaia de acolo nu are gustul celei de la noi, din ce mi-au spus clienții”, spune producătorul de afumături tradiționale.  

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Pentru a face față comenzilor care continuă să vină din toată Europa, angajații carmangeriei din Mărăcineni lucrează intens. Peste o sută de kilograme de cârnați sunt preparați într-o oră, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăulu, scrie Adevarul.  

„Avem atât cârnați de porc tăiați la bardă, cu sare, piper, cimbru, ardei, cât și deja celebrii cârnați de Pleșcoi, subțiri, uscați, care au în ei oaie, vită, cimbru, usturoi, ardei. La noi sunt preparați după o rețetă omologată de Uniunea Europeană”, susține Constantin Frusinoiu.

Comenzile sunt preluate prin telefon și rețelele sociale

În această perioadă, mica fabrică de bunătăți tradiționale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

„Merge foarte bine la vânzare un piept de porc dezosat, deșoricat, dat cu condimente și lăsat o săptămână la condimente. După aceea, se bagă și se coace la lemn de esență tare. Mulți clienți mai caută acum pastrama de berbecuț afumată, pastrama la baiț, cârnații de Pleșcoi, care sunt de oaie cu vită”, spune Mirela, vânzătoare.

În aceste zile, trec pragul magazinului mulți clienți care au rude peste hotare și vor mese îmbelșugate, de Paște, exact ca acasă. Transmit comenzile prin telefon și vin să ridice coletele cu produsele proaspete din magazinul fabricii de bunătăți tradiționale. 

„Am doi frați plecați în afară și în fiecare an, de Crăciun, de Paște, cumpărăm pentru ei produsele tradiționale, pentru că sunt foarte bune. Le trimitem prin firme de transport sau firme de curierat. Acum au vrut babic sârbesc, cârnați de Pleșcoi și pastramă de oaie”, spune o clientă.

viewscnt
Afla mai multe despre
afumături tradiționale
buzau
diaspora