Uniunea Europeană intenționează să facă platformele de e-commerce, precum Temu, Shein și Amazon Marketplace, responsabile pentru produsele periculoase sau ilegale vândute online. Informația a fost dezvăluită sâmbătă de Financial Times, conform Fashion United.
Acest proiect reiese dintr-o propunere analizată de Financial Times. Ideea principală este de a transfera responsabilitatea de la cumpărători către platformele de vânzări online în ceea ce privește regulile vamale. Potrivit publicației britanice, retailerii online vor trebui să „colecteze taxele vamale și TVA-ul aferent” și să „se asigure că mărfurile respectă cerințele impuse de UE”. Propunerea elimină, de asemenea, scutirea actuală de taxe vamale pentru produsele cu o valoare mai mică de 150 de euro, ceea ce înseamnă că acestea vor fi supuse controalelor vamale.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Conform Financial Times, datele vamale ale celor 27 de autorități naționale vor fi partajate, iar Uniunea Europeană va înființa o nouă Autoritate Centrală Vamală a UE (EUCA), arată G4Media.ro.
Această schimbare vizează, printre altele, produsele ilegale și contrafacerile, China fiind principalul furnizor al acestora în UE. În 2024, industria modei, una dintre cele mai afectate, a pierdut aproape 12 miliarde de euro anual din cauza produselor contrafăcute, ceea ce reprezintă 5,2% din cifra totală de afaceri a sectorului, potrivit Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
În Franța, această inițiativă se alătură unei alte propuneri legislative aflate în proces de adoptare, care vizează aceleași platforme: legea anti-fast fashion. Aceasta include mai multe măsuri menite să reducă poluarea generată de moda de consum rapid. Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate de Adunarea Națională în martie 2024, însă în prezent este blocat. Senatoarea Sylvie Valente Le Hir, raportor al acestui proiect, a declarat pentru publicația CM-CM.fr că speră să introducă legea pe agenda legislativă în primăvara anului 2025.