ULTIMA ORĂ Guvernul majorează prețul apei minerale vândute îmbuteliatorilor, dar susține că nu va crește prețul la raft

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează prețul apei minerale vândute îmbuteliatorilor, dar susține că nu va crește prețul la raft
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 apr 2022

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a pregătit majorarea cu 7,03 lei a prețului la 1.000 de litri în cazul “apei minerale naturale la sursă - pentru consum alimentar”, practicat de Societatea Naţională a Apelor Minerale, care vinde apa firmelor de îmbuteliere. Cu toate acestea, Guvernul susține că majorarea ”nu ar trebui" să implice o creştere la raft a preţurilor de vânzare a apei îmbuteliate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deținătoare a 33 de licențe de exploatare și a 9 licențe de explorare, Societatea Națională a Apelor Minerale – S.A. (S.N.A.M. S.A.) este cea mai importantă unitate din domeniul extracției și livrării de ape minerale naturale și terapeutice, furnizând, în prezent, aproximativ 75% din volumele de apă minerală naturală îmbuteliate de către societățile comerciale de profil.

DECIZIE Oportunități în învățământul profesional pentru firmele de catering CITEȘTE ȘI DECIZIE Oportunități în învățământul profesional pentru firmele de catering

Ministerul Economiei arată că, în perioada octombrie 2015 - 17.11. 2021, preţul apei minerale naturale la sursă - pentru consum alimentar, stabilit din septembrie 2009, nu a suferit modificări.

În schimb, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, în perioada octombrie 2015 - octombrie 2021, indicele mediu al preţului de consum a fost 121,56 %.

Conform legislației în vigoare, arată ministerul de resort, ”la ajustarea preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor pentru care s-a instituit avizul Oficiului Concurenței se ia in calcul un coeficient de corecție de 0,9 în cazul creșterii parametrului de ajustare și de 1,1 în cazul scăderii parametrului de ajustare.”

Agroland, cu cea mai mare rețea de magazine agricole din România, pregătește noi obligațiuni care să fie listate la bursă CITEȘTE ȘI Agroland, cu cea mai mare rețea de magazine agricole din România, pregătește noi obligațiuni care să fie listate la bursă

Prin urmare, Ministerul Economiei propune ajustarea actualului preţ, de 36,22 lei/1.000 litri, practicat de Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A. cu indicele mediu al preţurilor de consum publicat de Institutul Naţional de Statistică, la care se aplică un coeficient de corecție de 0,9, ajungându-se la un preț de 43,25 lei/1.000 litri.

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează prețul apei minerale vândute îmbuteliatorilor, dar susține că nu va crește prețul la raft

DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții CITEȘTE ȘI DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții

În urma creșterii de la 36,22 lei la 43,25 lei pentru 1.000 litri de apă minerală, guvernanții cred că majorarea rezultată, de 7,03 lei/1.000 litri, respectiv 7 bani la litru, a prețului apei la sursă nu va conduce și la creșterea prețului sticlei de apă minerală în magazine.

”În ceea ce priveste ajustarea preţului la apa minerală naturală la sursă pentru consum alimentar cu indicele preţului de consum pentru perioada octombrie 2015 – octombrie 2021 cu 7,03 lei la 1000 litri, menționăm faptul că, în costuri, modificarea survenită reprezintă 0,0070/ litru. Din acest calcul rezultă faptul că ajustarea preţului la apa minerală naturală la sursă pentru consum alimentar nu are niciun impact negativ asupra costurilor de producţie pentru imbuteliatori, deci nu ar trebui să implice o creştere la raft a preţurilor de vânzare a apei îmbuteliate”, susține Guvernul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
minerala
pret
sursa
guvern
majorare
crestere
raft