ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi din nou limitarea adaosului comercial la alimente de bază - surse Profit.ro. UPDATE Ciolacu confirmă

ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi din nou limitarea adaosului comercial la alimente de bază - surse Profit.ro. UPDATE Ciolacu confirmă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 ian 2024

Guvernul va prelungi cu încă 60 de zile, prin ordonanță de urgență, măsura plafonării adaosului comercial la alimente de bază, conform discuțiilor avute de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanții sectorului de retail, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE ora 17.45 Premierul Ciolacu a confirmat.

De ce este important: Ordonanța de urgență prin care Guvernul a plafonat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare doar până pe 31 ianuarie.

Anterior, la finele anului trecut, într-un interviu acordat Profit.ro, ministrul Agriculturii a anunțat că se va întâlni cu retailerii și procesatorii pentru a discuta prelungirea schemei, în opinia sa măsurile de plafonare fiind necesar a fi prelungite după 31 ianuarie.

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

IKEA vrea să impulsioneze vânzările prin reducerea prețurilor CITEȘTE ȘI IKEA vrea să impulsioneze vânzările prin reducerea prețurilor

Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi din nou limitarea adaosului comercial la alimente de bază - surse Profit.ro. UPDATE Ciolacu confirmă

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi din nou limitarea adaosului comercial la alimente de bază - surse Profit.ro. UPDATE Ciolacu confirmă

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură  condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, afirmă Marcel Ciolacu.

DECIZIE Noile tarife și termene de valabilitate ale rovinietei CITEȘTE ȘI DECIZIE Noile tarife și termene de valabilitate ale rovinietei

Conform unor surse guvernamentale, unele din produsele introduse pe lista de limitare a adosului cu prilejul sărbătorilor de iarnă, precum cozonacul, ar urma să fie scoase și introduse altele. 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că este luată în calcul și introducerea de noi produse pe listă, iar "mielul" ar putea fi unul dintre acestea.

DOCUMENT Proiect PSD pentru impunerea duratei minime de 7 ani la contractele de arendă, avizat din nou, în pofida opoziției lui Iohannis și deciziei CCR. Consiliul Legislativ: Moștenitorii, în pericol CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiect PSD pentru impunerea duratei minime de 7 ani la contractele de arendă, avizat din nou, în pofida opoziției lui Iohannis și deciziei CCR. Consiliul Legislativ: Moștenitorii, în pericol

Lista cu cele 21 produse la care este acum limitat adaosul comercial 

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac 

17. Bulion de roșii

18. Smântână- 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți