Un ministru din Franța amenință că va introduce o „taxă” suplimentară pentru a forța producătorii să reducă prețurile

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2023

Potrivit primei estimări Insee publicate miercuri, inflația în Franța a încetinit puternic în luna mai, la 5,1% în ritm anual, după ce a ajuns la 5,9% în aprilie și la peste 6% la începutul anului. Această ameliorare se pare că se datorează „încetinirii pe parcursul unui an a prețurilor la energie (…) pentru bunuri manufacturate și servicii”, precum și a prețurilor la alimente, care au crescut cu 14,1% pe parcursul unui an în mai, după ce au crescut cu 15% în aprilie, scrie Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Întotdeauna am spus că la intrarea în vară vom vedea o încetinire a inflației, și iată că a început să încetinească”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, în această dimineață, la France Inter. „Există o serie de prețuri care vor începe să scadă”, a promis el. Produsele alimentare sunt în vizorul Bercy. În timp ce prețurile materiilor prime, cum ar fi grâul, continuă să scadă, repercusiunile pe rafturi întârzie să se facă simțite. „Trebuie să accelerăm reducerea prețurilor la alimente”, a declarat Bruno Le Maire.

Afacerile Sameday Courier au crescut, dar compania a revenit pe pierdere CITEȘTE ȘI Afacerile Sameday Courier au crescut, dar compania a revenit pe pierdere

Angajamente nerespectate

Potrivit ministrului, „distribuitorii și-au respectat promisiunea”, acceptând să introducă „trimestrul de inflație”. De asemenea, supermarketurile au fost de acord să prelungească măsura și după 1 iunie. Acum este rândul producătorilor să facă un efort. Pe 17 mai, cele mai mari 75 de grupuri agroalimentare, reprezentate de Ilec și Ania, au fost primite la Bercy. În prezența ministrului economiei, aceștia s-au angajat să redeschidă negocierile comerciale cu distribuitorii, având în vedere scăderea prețurilor materiilor prime, scrie G4Media.ro.

Dar, potrivit lui Bruno Le Maire, un anumit număr de companii nu au intrat în joc. Acum, termenul limită stabilit de Bercy – „începutul lunii iunie” – se apropie. Prin urmare, pentru prima dată, ministrul a explicat sancțiunile care vor fi impuse companiilor care nu respectă termenul limită. „Fie producătorii își respectă angajamentele, fie voi folosi instrumentul fiscal pentru a rambursa ceea ce datorează consumatorilor”, a spus el. Mai exact, aceasta va consta în „taxarea companiilor agroalimentare foarte mari”, după cum a spus ministrul. Scopul pedepsei: „să recupereze marjele producătorilor și să le returneze consumatorilor”.

Cu toate acestea, contururile acestei săbii a lui Damocles rămân foarte vagi. Cine va fi vizat de această taxă? Doar marile grupuri alimentare sau toți producătorii recalcitranți? Pot „marjele industriale” să servească în mod rezonabil drept bază pentru această taxă, așa cum pare să dorească Bruno Le Maire? „Nu vom intra în detalii”, spune Ministerul Economiei, recunoscând că este vorba de o „armă de ultimă instanță”. Nu este sigur că acest avertisment îi va face să tremure pe cei din agrobusiness.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
taxa
inflatie