Undă verde de la Guvern pentru o nouă obligație a angajatorilor și restaurantelor: Apă gratis de la robinet pentru salariați și clienți, dar și anunț obligatoriu

Undă verde de la Guvern pentru o nouă obligație a angajatorilor și restaurantelor: Apă gratis de la robinet pentru salariați și clienți, dar și anunț obligatoriu
scris 21 iul 2019

Guvernul și-a dat acordul pentru proiectul legislativ care prevede că persoanele care se adresează instiuțiilor publice, clienții firmelor care prestează servicii de alimentație publică, precum și toți angajații vor avea dreptul să le fie furnizată, la cerere și în mod gratuit, apă de la robinet. Barurile, restaurantele, cafenelele vor fi obligate totodată să afișeze un anunț special.

Noile prevederi sunt incluse într-un proiect legislativ inițiat de parlamentari USR și pe care, spre deosebire de multe alte proiecte ale opoziției, Guvernul a decis să îl susțină, transmițând Parlamentului și câteva propuneri de îmbunătățire a noilor măsuri.

Inițiativa legislativă, prezentată anterior de Profit.ro, a fost adoptată deja, la începutul lunii iunie, în mod tacit de către Senat, ca urmare a depășirii termenului de dezbatere, iar acum, după avizul favorabil al Guvernului, are toate șansele să fie adoptată și de către Camera Deputaților și să intre în vigoare în următoarele luni.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

Astfel, în adresa transmisă aleșilor, Guvernul arată că sunt necesare o serie de clarificări în proiect, referitoare la: cantitatea de apa potabilă furnizată la cerere, în mod gratuit; tipul de ambalaje în care este furnizată apa potabilă, în mod gratuit și condițiile de igienă; costurile si impactul economic pentru cei vizați în inițiativa legislativă, precum și cu privire la situația autorităților, instituțiilor administrației publice și angajatorilor care nu au racorduri la apa potabilă din rețea publică sau rețea privată avizată sanitar.

Guvernul consideră, totodată, că utilizarea expresiei ”furnizare apă potabilă” este nepotrivită, motiv pentru care recomandă înlocuirea cu termenul  ”accesul” la apa potabilă de la robinet, la cerere și în mod gratuit, a persoanelor aflate în sediile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, a angajaților și clienților aflați în unitățile publice.

Potrivit Executivului, noile norme pentru completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile ar trebui reformulate astfel:

DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț CITEȘTE ȘI DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț

”Art. 121 - (1) Pentru protecția sănătății oamenilor împotriva efectelor oricărui tip de contaminare a apei potabile, se prevede obligativitatea asigurării accesului la apa potabilă de la robinet, la cerere și în mod gratuit, în cadrul:

a) autorităților și instituțiilor administrației publice centrale și locale, pentru persoanele prezente în sediile acestora;

b) unităților de alimentatie publică, de către operatorii economici pentru personalul propriu și pentru clienții prezenți în sediile acestora;

c) altor unități economice, de către angajatori pentru angajați.

(2) Entitățile prevăzute la alin. (1) afișează, la loc vizibil, următorul anunț: <<În această unitate, se poate solicita, în mod gratuit, apă potabilă de la robinet.»”.

Executivul mai consideră că ar trebui introdusă în lege și o dispoziție juridică cu privire la reglementarea situației în care apa potabilă de la robinet nu îndeplinește parametrii de potabilitate, astfel încât angajatorii și insituțiile care au obligația asigurării apei potabile să cunoască, de îndată, împrejurarea/evenimentul care poate pune în pericol viata sau sănătatea oamenilor, în vederea suspendării accesului la apa potabilă de la robinet până la remedierea situației. 

Editurii de stat i-au fost respinse jumătate din oferte la licitația de manuale pentru noul an școlar CITEȘTE ȘI Editurii de stat i-au fost respinse jumătate din oferte la licitația de manuale pentru noul an școlar

Autorii proiectului arată că în România nu există în prezent o modalitate de testare gratuită a calității apei, costul minim al unei analize de apă fiind de 250 lei. În aceste condiții, România se află printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

”În timp ce în alte state din Uniunea Europeană, precum Marea Britanie sau Franța, există obligația legală ca restaurantele să ofere apă potabilă gratuit clienților, în România ne confruntăm cu un vid legislativ în ceea ce privește obligația restaurantelor, a angajatorilor sau a instituțiilor publice de a fumiza gratuit apă potabilă. De aceea, prezenta propunere legislativă prevede obligația de a furniza, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet de către autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora, de către operatorii economiei care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii și de către angajatori pentru angajați”, afirmă inițiatorii proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
apă
robinet
gratuit
restaurant
client
angajat
angator
autoritate
instituie
gratuit
proiect
lege
guvern
aviz