Unilever permite recrutarea angajaților din Rusia în războiul din Ucraina

Unilever permite recrutarea angajaților din Rusia în războiul din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2023

Unilever, producătorul săpunului Dove și al înghețatei Cornetto, a confirmat că va respecta legislația care permite recrutarea angajaților săi din Rusia în războiul din Ucraina, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o scrisoare către grupul de campanie B4Ukraine, din 11 iulie 2023, și publicată de BBC, Reginaldo Ecclissato, directorul de operațiuni comerciale și pentru lanțul de aprovizionare, face referire la legea rusă care cere firmelor ”să permită recrutarea angajaților în cazul în care aceștia sunt chemați” și spune că Unilever ”va respecta întotdeauna toate legile țărilor în care operăm”, arată news.ro.

Legislația se aplică deținătorilor de cetățenie rusă.

Unilever a confirmat veridicitatea scrisorii și a refuzat să ofere comentarii suplimentare.

Sud-europenii se înghesuie să cumpere aparate de aer condiționat CITEȘTE ȘI Sud-europenii se înghesuie să cumpere aparate de aer condiționat

Gama vastă de mărci a grupului include Ben & Jerry’s, Dove, Knorr, Cif, Domestos, Magnum, Cornetto și Vaseline.

Grupul are aproximativ 3.000 de angajați în Rusia, care lucrează în patru unități de producție și un sediu central.

Produsele pe care le vinde în Rusia includ articole de îngrijire personală și de igienă și înghețată.

Unilever s-a confruntat cu critici pentru decizia sa de a continua să facă afaceri în Rusia, pe fondul sancțiunilor internaționale și a retragerii multor companii după invazia Ucrainei în 2022.

Ecclissato a spus în scrisoare că Unilever se confruntă cu trei opțiuni pentru operațiunile sale în Rusia.

Una este închiderea tuturor operațiunilor din Rusia, după care a spus că afacerile și mărcile Unilever din țară vor fi ”însușite și apoi operate de statul rus”.

A doua este vânzarea afacerii, despre care el a spus că ar putea beneficia și statul.

Sezamo: Pentru apă și băuturi răcoritoare, vânzările s-au dublat la anumite produse, urmare a caniculei CITEȘTE ȘI Sezamo: Pentru apă și băuturi răcoritoare, vânzările s-au dublat la anumite produse, urmare a caniculei

A treia, pe care Unilever a adoptat-o, este să continue afacerile, cu constrângeri care sunt în vigoare din martie.

”Pentru a fi clar, niciuna dintre aceste opțiuni nu este de dorit. Cu toate acestea, credem că a treia rămâne cea mai bună opțiune, atât pentru a evita riscul ca afacerea noastră să ajungă în mâinile statului rus, direct sau indirect, cât și pentru a ne proteja oamenii. Desigur, vom continua să menținem această poziție sub atentă analiză”, a scris el.

De la invazie, Unilever raportează că a oprit toate fluxurile de capital în și din țară și a oprit importurile și exporturile produselor sale, precum și a oprit cheltuielile media și de publicitate.

Ecclissato a spus că Unilever a înregistrat o scădere cu 15% a volumelor vânzărilor în Rusia anul trecut, dar cifra de afaceri a crescut din cauza creșterii prețurilor și a rublei mai puternice.

El a arătat că Unilever a plătit taxe de 3,8 miliarde de ruble (42,06 milioane de dolari) în 2022.

Scrisoarea este un răspuns la o serie de întrebări din partea Coaliției B4Ukraine, care a cerut Unilever să înceteze imediat toate operațiunile din Rusia și să părăsească piața. A cerut comentarii dacă Unilever a a primit solicitări de recrutare a angajaților și cum va răspunde la acestea, printre alte întrebări.

Ecclissato a spus că Unilever își conduce afacerea în Rusia ”în conformitate cu principiile noastre globale, inclusiv siguranța și bunăstarea angajaților noștri”.

El nu a răspuns la întrebarea adresată de B4Ukraine dacă au fost recrutați sau contactați angajați în legătură cu recrutarea.

Un purtător de cuvânt al Unilever a declarat pentru BBC că orice angajat care a fost chemat nu va continua să fie plătit de companie.

La începutul lunii, compania și-a apărat decizia de a continua să opereze în Rusia la mai bine de un an după ce țara a invadat Ucraina, scrie BBC.

Unilever a declarat că ieșirea nu a fost „simplă”, deoarece operațiunile sale ar fi fost preluate de statul rus dacă le-ar fi abandonat. Această decizie vine după ce o organizație a estimat că firma contribuie anual cu 579 de milioane de lire sterline (676 milioane de euro) la economia rusă.

VIDEO Valeriu Stoica, conciliator onorific CSALB, Profesor Universitar și avocat: Copiii stau cu device-urile în mână de când încep să stea în picioare, dar jocurile la care au acces ar putea să utile, inclusiv pentru educația financiară CITEȘTE ȘI VIDEO Valeriu Stoica, conciliator onorific CSALB, Profesor Universitar și avocat: Copiii stau cu device-urile în mână de când încep să stea în picioare, dar jocurile la care au acces ar putea să utile, inclusiv pentru educația financiară

Agenția de Evaluare Morală a acuzat firma că a facilitat invazia Rusiei.

„Unilever trebuie să înceteze să se mai ascundă în spatele bilanțului și a scuzelor sale pentru a se confrunta cu realitatea că vânzarea unei înghețate îi poate permite lui Putin să plătească un glonț”, a declarat fondatorul Agenției, Mark Dixon.

O serie de companii occidentale, de la Apple la Levi’s, au părăsit Rusia în urma invaziei ilegale a Ucrainei de anul trecut, atât din motive etice, cât și din cauza sancțiunilor care au îngreunat activitatea în această țară.

Cu toate acestea, unele firme continuă să facă afaceri acolo, cum ar fi gigantul american al bunurilor de consum Procter & Gamble și producătorul de băuturi Pernod Ricard.

P&G a declarat că și-a limitat activitățile în țară, în timp ce Pernod a declarat că trebuie să „asigure viabilitatea economică” a operațiunilor sale din Rusia.

Unilever a declarat că a oprit exporturile și importurile către și din Rusia și a încetat să mai facă publicitate în această țară.

De asemenea, susține că vinde doar produse „esențiale” în această țară, inclusiv produse alimentare și de igienă de zi cu zi.

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

Însă Agenția de evaluare morală (MRA) a declarat că fabricile Unilever din Rusia au continuat să producă și să vândă majoritatea produselor sale originale în această țară.

Aceasta a precizat că calculele sale au luat în considerare suma totală pe care Unilever a plătit-o anual în vistieria rusă, alături de banii cheltuiți pentru furnizorii locali, angajați și pentru alte costuri, cum ar fi chiria și tehnologia.

„Calculul MRA pornește de la faptul că Unilever a recunoscut în raportul său anual pe 2022 că afacerile sale din Rusia reprezintă 1,4% din cifra de afaceri”, a adăugat grupul.

Referindu-se la BBC la cea mai recentă declarație a sa din februarie, când a condamnat războiul din Ucraina, Unilever a spus: „Înțelegem de ce există apeluri pentru ca Unilever să părăsească Rusia.”

„De asemenea, dorim să fie clar că nu încercăm să ne protejăm sau să ne gestionăm afacerile din Rusia. Cu toate acestea, pentru companii precum Unilever, care au o prezență fizică semnificativă în această țară, ieșirea nu este simplă”.

Compania, care are aproximativ 3.000 de angajați în Rusia, a declarat că, dacă ar renunța la mărcile sale din Rusia, „acestea ar fi însușite – și apoi exploatate – de către statul rus”.

Gigantul bunurilor de larg consum a declarat că nu a reușit să găsească o modalitate de a vinde afacerea care „să evite ca statul rus să obțină potențiale beneficii suplimentare și care să ne protejeze oamenii”.

România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente și băuturi nealcoolice CITEȘTE ȘI România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente și băuturi nealcoolice

Acesta a declarat că nu există opțiuni „dezirabile”, dar că, în aceste condiții, cea mai bună cale de urmat este continuarea gestionării afacerii cu „constrângeri stricte”.

Săptămâna aceasta, Shell a fost criticată pentru că a continuat să comercializeze gaze rusești la mai mult de un an după ce s-a angajat să se retragă de pe piața energetică rusă.

Gigantul petrolier a declarat că tranzacțiile au fost rezultatul unor „angajamente contractuale pe termen lung” și că nu încalcă legile sau sancțiunile.

viewscnt
Afla mai multe despre
unilever
rusia