Uniunea Europeană și Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri dure

Uniunea Europeană și Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri dure
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2023

Uniunea Europeană și Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb care, potrivit Bruxelles-ului, ar trebui să ducă la o creștere cu 30% a schimburilor comerciale bilaterale în decurs de un deceniu, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Referindu-se la acest acord încheiat în iunie 2022, după patru ani de negocieri dure, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat un text "ambițios" și "foarte echilibrat", arată Agerpres.

Scăderi de prețuri la produsele de bază începând cu luna august, susține ministrul Economiei CITEȘTE ȘI Scăderi de prețuri la produsele de bază începând cu luna august, susține ministrul Economiei

"Noua Zeelandă este un partener cheie pentru noi în regiunea indo-pacifică și acest acord de liber schimb ne va aduce cu un pas mai aproape", a adăugat ea într-o declarație de la Bruxelles.

La rândul său, premierul neozeelandez Chris Hipkins a lăudat textul, spunând că aduce "avantaje enorme" pentru ambii parteneri.

UE este al treilea partener comercial al Noii Zeelande, exportând vin, fructe și carne în Europa.

Comerțul bilateral cu mărfuri între cele două zone s-a ridicat la puțin peste nouă miliarde de euro în 2022.

Conform Bruxelles-ului, exporturile UE către Arhipelagul Pacific ar putea crește cu până la 4,5 miliarde de euro pe an. Investițiile UE în Noua Zeelandă ar putea crește cu până la 80%.

Textul conține, de asemenea, un capitol dedicat "dezvoltării durabile", fără precedent într-un acord comercial european.

Marcel Ciolacu, întrebat când se va resimți plafonarea prețurilor la produsele de bază: Sunt ferm convins că din luna august CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, întrebat când se va resimți plafonarea prețurilor la produsele de bază: Sunt ferm convins că din luna august

"Cu angajamente sociale și climatice fără precedent, (acest acord) promovează o creștere echitabilă și ecologică, consolidând în același timp securitatea economică a Europei", a declarat Von der Leyen.

Pentru a intra în vigoare, acordul ar trebui să fie aprobat de Parlamentul European și ratificat de Noua Zeelandă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
acord