ROCA Industry raportează o cifră de afaceri de peste 400 milioane lei în primele trei trimestre din 2023, în creștere cu 7,9% față de aceeași perioadă din 2022

ROCA Industry raportează o cifră de afaceri de peste 400 milioane lei în primele trei trimestre din 2023, în creștere cu 7,9% față de aceeași perioadă din 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcții din România, listat pe piața AeRO sub simbolul ROC1, deținut majoritar de ROCA Investments, raportează o cifră de afaceri de 439,2 mil. lei la nivel cumulat al companiilor din portofoliu, în primele 9 luni ale anului 2023. Holdingul înregistrează astfel o creștere de 7,9% față de perioada similară din 2022. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un context de piață atipic al industriei materialelor de construcții, din punct de vedere al prețurilor materiilor prime și al marjelor diminuate în 2023, EBITDA cumulat la nivelul companiilor productive din holding, atinge valoarea de 30,3 mil. RON, înregistrând o marjă EBITDA de 6,9%. În același timp, toate companiile productive deținute direct au înregistrat EBITDA pozitivă. 

La nivel de holding, ROCA Industry a înregistrat venituri financiare în valoare de 5,3 mil. RON (compuse în principal din venituri din dobânzi în sumă de 3,6 mil. RON pentru împrumuturile intra-grup acordate, precum și din venituri din dividende). Din acestea, s-au dedus cheltuielile operaționale de funcționare ale holdingului și cheltuielile financiare, ROCA Industry raportând un profit net în valoare de 0,4 mil RON. 

Activitate efervescentă pe Bursă. Pași înainte spre piața principală BVB

În primele nouă luni ale anului 2023, acțiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6,0 mil. RON pe piața AeRO a BVB, cu o medie zilnică de 32,0 mii RON și cu un rulaj zilnic mediu de peste 3,6 mii acțiuni. În ultimul an, acțiunile ROC1 au fost în top 7 acțiuni tranzacționate ale companiilor incluse în indicele BET AeRO, compania aflându-se la acest moment dat în etapa de finalizare a tuturor documentelor necesare pentru majorarea de capital și listarea pe piața principală a BVB, proces prioritar în strategia de dezvoltare a holdingului.
“Principalul obiectiv al holdingului pentru acest an vizează majorarea de capital și tranziția de pe piața AeRO către piața principală a Bursei de Valori București. Totodată, ROCA Industry își propune să contribuie în continuare la reindustrializarea României, prin adăugarea în holding a mai multor companii competitive și prin investiții strategice în tehnologie, eficientizarea capacităților de producție sau capital uman,” declară Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Noi performanțe pentru companiile ROCA Industry

În primele 3 trimestre a anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au câștigat cote de piață importante. BICO, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa Centrală și de Est și al treilea cel mai mare producător din Uniunea Europeană, și-a consolidat cota de piață pe care o deține la nivelul SEE într-un context în care piața s-a contractat în această zonă. Compania a finalizat achiziția Iranga Technologijos, din Lituania, dar și achiziționarea pachetului de 45% din acțiunile Europlas, din Republica Moldova, intensificându-și eforturile de expansiune a bazinului geografic de vânzări și reușind să deschidă relații comerciale cu Polonia, UK, Franța, Slovacia, Portugalia, țările baltice și țările nordice.

De asemenea, EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri, ajuns în al 30-lea an de activitate pe piață, a înregistrat o cifră de afaceri de 79,9 mil. RON, în creștere cu 24% comparativ cu primele 9 luni din 2022, în principal pe fondul volumului crescut al vânzărilor pe cele mai multe categoriile de produse, în unele cazuri cu până la 47% mai mari decât în primele 9 luni ale 2022,  dar și a unui preț de vânzare mai ridicat față de aceeași perioadă a anului 2022. EVOLOR a finalizat în trimestrul al treilea și achiziția unei foste fabrici de vopsele, situată în platforma Oltchim, fabrică ce va aduce începând cu 2024 creșterea capacității de producție și posibilitatea de a lansa produse noi.

ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice din cupru și aluminiu de joasă tensiune, este cea mai nouă companie din holding, achiziția acesteia finalizându-se în ultimele zile ale lunii iunie. Compania a continuat să genereze venituri peste nivelul anului 2022, 2023 fiind cel mai bun din istoria companiei, din punct de vedere al vânzărilor. Cifra de afaceri a crescut cu 16% comparativ cu primele 9 luni din 2022, până la nivelul de 118,4 mil. RON. T3 2023 a generat o cifră de afaceri de 41,0 mil. RON, în creștere cu 15% față de T3 2022.

ROCA Industry este holdingul industrial deținut majoritar de ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România. Holdingul industrial deține direct și indirect, un număr de 8 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (liderul pieței de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

viewscnt
Afla mai multe despre
roca industry
afaceri