Actorul Mugur Mihăescu, proprietar a trei PUB-uri: Dacă statul român nu le sprijină în criză, multe baruri și restaurante vor falimenta în 1-3 luni și sute de mii de oameni vor rămâne pe drumuri

Actorul Mugur Mihăescu, proprietar a trei PUB-uri: Dacă statul român nu le sprijină în criză, multe baruri și restaurante vor falimenta în 1-3 luni și sute de mii de oameni vor rămâne pe drumuri
scris 13 mar 2020

În cazul în care epidemia de coronavirus va dura, iar statul român nu se va implica să sprijine barurile și restaurantele din România, ale căror afaceri au scăzut la sub jumătate în ultima săptămână, multe dintre acestea vor intra în faliment și vor fi închise în cel mult trei luni, iar sute de mii de angajați își vor pierde locurile de muncă, a declarat pentru Profit.ro actorul Mugur Mihăescu, proprietar a trei pub-uri în Centrul Vechi al Bucureștiului. După ce că trăiesc cu spaima acestei molime, foarte mulți români vor fi puși și în fața altei probleme la fel de grave, aceea de a nu-și mai putea întreține familia.

Criza Coronavirus - LIVE TEXT Slovenia închide traficul aerian, Cehia interzice deplasările, Argentina închide granițele CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Slovenia închide traficul aerian, Cehia interzice deplasările, Argentina închide granițele

"Din ceea ce am vorbit cu mai mulți colegi, proprietari de baruri și restaurante din București, dar și din alte orașe ale țării, vânzările tuturor s-au prăbușit la mai puțin de jumătate în ultima săptămână, pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus, și preconizăm că vor scădea și mai mult, până spre 20%, în următoarele săptămâni", a spus Mihăescu.

El crede că niciun bar sau restaurant nu poate rezista mai mult de câteva luni fără clienți și estimează că, dacă situația se va agrava și statul nu se va implica să spijine firmele din domeniu, într-un interval de 1-3 luni majoritatea barurilor și restaurantelor din România vor avea probleme. "Mai întâi vor falimenta cele mici, dar nici celelalte nu vor putea rezista prea mult. În acest context, fără un sprijin puternic din partea Guvernului, majoritatea celor 500.000 de angajați din HoReCa vor rămâne pe drumuri. Gândiți-vă că vorbim de HoReCa, cel mai mare angajator din țară, după statul român. De cei 500.000 de oameni mai depind alți 2-3, pentru că și ei au familii, copii și părinți, așa că impactul pierderii locurilor de muncă va fi devastator. După ce că trăiesc cu spaima acestei molime, vor fi puși și în fața altei probleme la fel de grave, aceea de a nu-și mai putea întreține familia", a mai spus Mugur Mihăescu.

El cere Guvernului să scutească barurile, cafenelele, restaurantele și hotelierii de taxe pe salarii până când va trece această criză, pentru a putea păstra angajații, și mai ales să suspende impozitul specific, care taxează barurile și restaurantele nu în funcție de profit, ci pe numărul de scaune. "Scaunele sunt goale în perioada asta, așa că poate să vină ANAF și să le ia pe toate. Impozitul specific își avea rostul în condiții normale, când se puteau estima niște încasări ale restaurantelor", a afirmat actorul.

Mohammad Murad: \ CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: "Coronavirusul a închis hoteluri și restaurante din țară, iar dacă Guvernul nu amână trei luni plata taxelor și impozitelor, vor falimenta 30% dintre afacerile din turism"

Mihăescu mai solicită, de asemenea, intervenția BNR asupra băncilor comerciale pentru a îngheța ratele la credite atât ale firmelor din domeniu, cât și ale populației, așa cum se întâmplă în alte țări afectate de coronavirus. "Iar ANAF ar trebui să înceteze popririle pe conturi acum, în cazul în care firmele întârzie plata taxelor", a mai spus Mihăescu.

"Criza va fi una de proporții, cu efecte în cascadă asupra multor domenii din economie, dacă Guvernul, oricare ar fi el, nu va lua măsuri imediate! Lanțul trofic se distruge dacă dispare o singură specie, și așa e și aici: nu e vorba doar de HoReCa, pentru că în circuit sunt angrenați producători, transportatori, revânzători și așa mai departe, deci alte sute de mii de oameni, care la rândul lor au familii. Cu ei ce se va întâmpla? E timpul ca acest Guvern să-și dea testul maturității și să arate că este 100% liberal și că sprijină antreprenorul român, care asigură locuri de muncă, astfel încât să trecem împreună peste acest hop al istoriei. Daca va face așa, îl asigur că va rămâne în istorie ca primul guvern liberal adevărat al României, după Bratieni. Daca nu, va fi în curând doar o tristă viroză politică, căreia, cu siguranță, românii îi vor găsi vaccinul", a încheiat Mugur Mihaescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur mihaescu
turism
restaurante
baruri
guvern
coronavirus