Cetatea Șoimoș va fi restaurată din surse bugetare

Cetatea Șoimoș va fi restaurată din surse bugetare

Sursa foto: CNIPT Arad

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Cetatea Șoimoș din Lipova, județul Arad va fi reparată și restaurată cu finanțare de la bugetul României, transmite Rador. Este vorba despre un proces complex care va fi supravegheat de către specialiști de la protecția monumentelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primarul Florin Pera a prezentat situația monumentului după ce recent s-a dărâmat unul dintre zidurile cetății. Cetatea Șoimoș, considerată drept cea mai importantă fortăreață medievală a regiunii, face parte în prezent din orașul Lipova.

Digi raportează pentru anul trecut un profit brut de 4 ori mai mic decât cel din 2022, când a vândut operațiunile din Ungaria. Venituri mai mari, investiții majore pentru divizia din Spania CITEȘTE ȘI Digi raportează pentru anul trecut un profit brut de 4 ori mai mic decât cel din 2022, când a vândut operațiunile din Ungaria. Venituri mai mari, investiții majore pentru divizia din Spania

Florin Pera a precizat pe Facebook că zilele acestea conducerea CNI și INP au confirmat că au identificat sursa de finanțare care face posibilă repararea și restaurarea cetății.(…) În opinia primarului proiectul va contribui la dezvoltarea turismului în oraș și în zonă, de asemenea și comunitatea locală își va recăpăta importantul monument.

Fenomenul deteriorării zidului cetății a fost comunicat săptămâna trecută de către Ionel Bulbuc, vicepreședinte al organizației județene PNL. Acesta a criticat conducerea PSD din Lipova pentru că nu a atras fonduri UE pentru salvarea monumentului.

Cetatea a devenit astfel un subiect al campaniei electorale pentru alegerile locale.

Cetatea Șoimoș se află aproape de Lipova pe malul drept al Mureșului, fiind una dintre cele mai importante fortărețe medievale din zonă. A fost construită în secolul XIII, deținută pe rând de regi, asaltată în 1514 de armata lui Gheorghe Doja, locuită în secolul XVI de regina maghiară Izabella, iar în 1788 a fost evacuată în mod oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetatea șoimoș
arad