Comisia Europeană propune ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană abia în 2023

Comisia Europeană propune ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană abia în 2023
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 aug 2020

Comisia Europeană a propus ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană abia în 2023, în contextul în care pandemia a avut un impact negativ asupra turismului și inițiativelor în domeniul cultural.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe fondul crizei coronavirus, Comisia a decis să ofere orașelor Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda), care dețin în prezent acest titlu, posibilitatea să păstreze statutul de Capitale Culturale Europene până pe 30 aprilie 2021. Astfel, cele două orașe vor avea șansa să pună în aplicare inițiativele și programele plănuite pentru acest an, dar blocate de restricțiile aferente pandemiei.

Taxele de pașaport și permis auto vor putea fi plătite online prin ghiseul.ro CITEȘTE ȘI Taxele de pașaport și permis auto vor putea fi plătite online prin ghiseul.ro

Totodată, Comisia propune ca Novi Sad (Serbia), care urma să fie Capitală Culturală  Europeană tot în 2021, să amâne acest program până în 2022, iar Timișoara și Elefsina (Grecia) să preia titlul în 2023.

"Sunt convins că, pentru Novi Sad, Timișoara și Elefsina, timpul suplimentar va permite depășirea crizei actuale în turism și cultură și mobilizarea unor investiții relevante, inclusiv prin solidaritate la nivel european", a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte CE pentru promovarea modului de viață european.

La finele lunii mai, secretarul de stat Mihai Firică anunța că derularea programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2021 ar putea fi amânată din cauza pandemiei de Covid-19.

Propunerea CE necesită aprobarea Consiliului și Parlamentului European.

Înainte de pandemie, Timișoara așteapta în anul 2021, când urma să devină Capitală Culturală Europeană, mai mult de 800.000 de turiști care să înopteze măcar o noapte în oraș și peste 200.000 de vizitatori - care vin și pleacă în aceeași zi, număr de 2,5 ori mai mare comparativ cu anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
timisoara
capitala culturala europeana
timisoara capitala europeana
amanare capitala europeana