În jur de 150 de turiști români intenționează, de teama infecțiilor cu coronavirus, să-și anuleze vacanțele în China, spune pentru Profit.ro Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Mai mult, el crede că hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze turiștilor banii și nici agențiile de turism românești n-o să fie prea bucuroase să facă acest lucru, caz în care - în opinia sa - statul român este cel care ar trebui să îi despăgubească pe turiști.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Sunt destui români care s-au speriat și vor să anuleze circuitele sau sejururile în China, pentru că știrile sunt din ce în ce mai alarmante. Estimăm în jur de 150 de persoane care și-ar putea anula vacanțele în China", a declarat Demetriade pentru Profit.ro.
O vacanță în China poate ajunge, în medie, la peste 2.000 de euro, ceea ce înseamnă că suma totală pe care ar trebui să o primească de la mai multe agenții turiștii care renunță se ridică la 300.000 de euro.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În momentul de față, probabil că unele agenții de turism vor rămâne «cu ochii în soare» și cu banii dați, dar asta depinde de modul cum se trașează situația cu Ministerul Economiei (care gestionează și portofoliul Turism - n.r.) și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Nu poți să-l învinovățești pe agentul de turism că a plătit banii la partenerul extern din China, iar acela nu mai dă banii, în condițiile în care turistul și-a anulat vacanța. Chinezii pot spune: <<Pot veni turiștii, pentru că la mine, la Beijing, nu sunt probleme>>, și la fel pot spune companiile aeriene - <<noi operăm în continuare în orașul respectiv>>, nu este oprit zborul, pentru că dacă ar fi fost oprit, rambursau banii", mai spune șeful ANAT.
El anticipează că agențiile românești vor face toate demersurile să-și recupereze banii de la partenerii chinezi, dar atenționează că "nu este nimeni dispus să piardă", nici agențiile românești, nici cele din China.
CITEȘTE ȘI Coronavirus: Orașul Wuhan, de unde a pornit noul virus, oprește transportul public, zborurile și trenurile"Acest lucru ar trebui rezolvat tot printr-un proiect legislativ în caz de calamități. Deocamdată nu există asigurări la agenții pentru situații de acest gen", a adăugat Demetriade.
Noua tulpină de coronavirus care se răspândește în China a făcut prima victimă și în Beijing, iar numărul total al deceselor a urcat la 106, au anunțat marți autoritățile chineze. Statele Unite și-au avertizat cetățenii să evite călătoriile în China, iar piețele financiare continuă să scadă din cauza posibilului impact al epidemiei asupra celei de-a doua mari economii a lumii, relatează Reuters. Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de pericolul acestui virus exprimate de utilizatorii rețelelor de socializare din China, Comisia Națională pentru Sănătate din această țară a precizat într-un comunicat că toate decesele, cu excepția a șase cazuri, au avut loc în orașul Wuhan, provincia Hubei.
UPDATE Reacția Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) - Departamentul pentru Turism.
Autoritățile române din turism recomandă evitarea călătoriilor în provinciile chineze afectate de coronavirus și menționează, totodată, că turiștii care și-au cumpărat vacanțe în China și vor să își anuleze călătoria, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) - Departamentul pentru Turism.
"Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) - Departamentul pentru Turism recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în Republica Populară Chineză, având în vedere că există un focar de pneumonie virală (coronavirus) în provincia Hubei, localitatea Wuhan. Totodată (...) turiștii care și-au cumpărat vacanțe în Republica Populară Chineză, în provinciile afectate de pneumonie virală (coronavirus), și vor să își anuleze călătoria, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare", se precizează în comunicat.
Ministerul de resort amintește, în acest sens, că articolul 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, prevede: "Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație". Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 "o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile".