Excursiile pentru vizitarea coloniilor de păsări din Deltă sunt interzise, iar amenzile pot merge până la 50.000 de lei, avertizează administrația rezervației Biosfera Delta Dunării

Excursiile pentru vizitarea coloniilor de păsări din Deltă sunt interzise, iar amenzile pot merge până la 50.000 de lei, avertizează administrația rezervației Biosfera Delta Dunării
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2023

În ultima perioadă, multe firme de turism cu activitate în Rezervația Biosferei Delta Dunării includ și popularizează în oferta turistică proprie excursii pentru vizitarea coloniilor de păsări. Se induce, astfel, ideea că vizitarea coloniilor de păsări este un obiectiv turistic de neratat, deși este ilegală și foarte perturbatoare pentru păsările adulte, dar mai ales pentru puii acestora,  atrage atenția ARBDD, transmite Radio Constanța preluat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ca urmare, Administrația Rezervației a luat măsuri pentru protecția zonelor sensibile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin amplasarea de balize și panouri de avertizare în vederea ocolirii acestor colonii de păsări și a unor zone strict protejate.

Românii, cei mai numeroși turiști din Bulgaria CITEȘTE ȘI Românii, cei mai numeroși turiști din Bulgaria

ARBDD atrage atenția că amenzile pot ajunge la 50.000 de lei: În conformitate cu art. 12, pct 3. din Legea 82/1993, intrarea persoanelor și pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum și recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei

pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

”Să protejăm coloniile de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării!” îndeamnă ARBDD:

„Pentru a ne bucura de toate frumusețile Deltei în fiecare an, dar și pentru a lăsa generațiilor viitoare acest privilegiu, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ocrotirea biodiversității fiind o datorie morală a oricărui vizitator, dar și a celor care organizează excursiile și însoțesc turiștii în vizitarea acestui tărâm unic.”

Un mesaj dur împotriva turismului agresiv din Rezervație a postat pe Facebook și Mălin Mușatescu, fost guvernator ARBDD. Postarea a venit după ce, duminică, două ambarcațiuni cu 20 de turiști la bord s-au ciocnit în zona localității Mila 23, iar un turist german a dispărut în apă.

„Accident cu două corsare pe Canalul Olguța, nu departe de Mila 23. Un turist este disparut în apele canalului, ceilalți sunt în stare de soc. Era doar o chestiune de timp să se întâmple așa ceva și, dacă autoritățile nu vor opri acest gen de turism barbar, vom mai vedea victime venite în Delta Dunării pentru un borș și o plimbare nebună cu barca. Cu babuini alcoolici care au pe mână astfel de bărci cu motoare de 200 de CP, turele de Deltă în viteză nu doar că omoară Delta, dar îi omoară și pe turiși.

Starbucks, dată în judecată de consumatori pentru că băuturile sale de fructe nu au fructe CITEȘTE ȘI Starbucks, dată în judecată de consumatori pentru că băuturile sale de fructe nu au fructe

Toți cei care plătesc un astfel de tur în Deltă trebuie să afle că găinusele de baltă si-au redus efectivele de peste 150.000 la 30 – 40.000 de exemplare. Fiecare tur de Deltă cu turisti care plătesc să vadă splendoarea naturii a contribuit la acest dezastru. Cuiburile făcute de aceste păsări în apa mică de la maluri sunt răsturnate și înecate de valurile mari produse de aceste bărci. Noxele motoarelor care poluează si distrugerea ecosistemelor acvatice sunt prețul pe care îl plătește Delta în numele turismului. Nu e de mirare că borșul tradițional pus pe masa turiștilor a ajuns făcut cu somn african și crap import Ungaria”, a scris Mălin Mușatescu pe rețeaua de socializare.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunării
pasari
excursii