Folosiți Booking și Airbnb? De acum înainte nu vor mai putea pune pe platforme „unități de cazare neclasificate”. Apare și obligația de înregistrare „cu număr unic” a celui care închiriază

Folosiți Booking și Airbnb? De acum înainte nu vor mai putea pune pe platforme „unități de cazare neclasificate”. Apare și obligația de înregistrare „cu număr unic” a celui care închiriază
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

UE a aprobat luna trecută un Regulament referitor la închirierile de locuințe pe termen scurt. El vizează colectarea și schimbul de date între platforme și autorități, menit să crească protecția clienților, a locuitorilor orașelor și transparența într-un sector fără reglementări și care s-a dezvoltat puternic mai ales în anii pandemiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În verile din 2020 și 2021, închirierile pe termen scurt, majoritatea făcute pe Booking și Airbnb, erau peste nivelul din 2018, iar în vara lui 2022, creșterea a fost de 138% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele europene.

Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum CITEȘTE ȘI Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum

Potrivit noul regulament, listările ilegale nu se vor mai regăsi pe platformele online, autoritățile vor putea să le verifice și niciun jucător din piață nu va mai putea pasa responsabilitatea de la unul la celălalt, scrie publicația Panorama. Țările vor adopta regulamentul, va dura, probabil, dar direcția este clară.

Oficialii UE arată că prin acest regulament nu se urmărește doar reducerea numărului de listări ilegale, ci și creșterea încrederii consumatorilor.

Obligații noi

Pe lângă faptul că platformelor de rezervări de închiriat vor trebui să facă tehnic vizibile numerele de înregistrare ale cazării, și autoritățile vor trebui să-și îndeplinească responsabilitatea și să finanțeze un portal digital unic care să colecteze toate informațiile.

Cei care vor să închirieze în regim hotelier pe platformele online vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe, în urma cărora vor primi un număr de identificare unic.

De cealaltă parte, autoritățile vor putea solicita platformelor online eliminarea apartamentelor listate care nu au număr de înregistrare.

Șefii Airbus confirmă obiectivele de producție de avioane pe fondul cererii solide CITEȘTE ȘI Șefii Airbus confirmă obiectivele de producție de avioane pe fondul cererii solide

„Acest regulament va aduce o clarificare pentru toți cei care închiriază apartamente. Înainte, platformele spuneau că nu e treaba lor să verifice dacă apartamentele sunt sau nu clasificate și că era responsabilitatea autorităților, care spuneau și ele că nu au oameni pentru controale”, a spus pentru Panorama Călin Ile, senior partner Premier Hospitality și președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România.

Specialistul face referire și la taxa de promovare a unei destinații și spune că Booking și Airbnb nu-și doresc să plătească această taxă și transferă totul pe gazdă, care nu plătește.

„Și nu e corect ca această taxă să fie plătită doar de câțiva pentru promovarea unei destinații de care beneficiază toți”, mai spune Ile.

Ce s-a început în România

Autoritățile vor deja să facă schimbări și să interzică promovarea unităților de cazare neclasificate, potrivit unei Hotărâri de Guvern pusă în dezbatere de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), care vine să îmbunătățească modul de acordare a certificatelor de clasificare, care sunt obligatorii de doi ani pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirierea apartamentelor pe termen scurt.

Cei care nu au certificat de clasificare riscă amenzi de la 15.000 la 30.000 de lei, iar dacă își vor promova spațiile de cazare prin mijloace de comunicare, dar și prin intermediul platformelor și rețelelor de socializare sau site-uri, riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Și operatorilor economici care facilitează sau intermediază servicii de cazare, precum Airbnb sau Booking, le va fi interzis să promoveze sau să ofere serviciile unei unități care nu are certificat de clasificare. Platformele vor fi obligate să menționeze denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul de clasificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
booking
airbnb