Hotelierii și agențiile: Tragedia din clubul Colectiv va avea impact doar pe termen scurt asupra fluxului de turiști în București

Hotelierii și agențiile: Tragedia din clubul Colectiv va avea impact doar pe termen scurt asupra fluxului de turiști în București
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 2 nov 2015

Tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde în urma unui incendiu 30 de persoane au murit, iar alte aproape 150 au fost rănite, va avea impact doar pe termen scurt asupra fluxului de turiști străini către București, cred reprezentanții hotelurilor și ai agențiilor de turism. Capitala nu este recunoscută, deocamdată, ca o destinație de clubbing, iar majoritatea străinilor care ajung aici sunt fie oameni de afaceri, veniți în interes de serviciu, fie pensionari care vin să viziteze orașul, ca parte a unor circuite mai lungi, și nu amatori de distracții în cluburi, care ar putea, acum, să se teamă să mai vină la distracție în București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Tragedia din clubul Colectiv va avea efect negativ, dar doar imediat, pe termen scurt, pe câteva luni. Toată lumea și presa internațională au vorbit despre asta și în viitorul apropiat unii vor fi reticenți să mai vină în București", a declarat pentru Profit.ro Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Un alt mare hotelier autohton, Radu Enache, care conduce și Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), crede că incendiul nu va afecta circulația turistică spre România, în general, și spre București, în special.

"Nu cred că este o chestiune legată de circulația turistică. E ceva privat legat de spectacole... Din nefericire, este o situație dramatică, pentru că probabil au fost niște chestiuni crase de neglijență și neautorizare, dar nu cred că va influența activitatea turistică", a spus Enache.

Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și proprietar al agenției de turism Paralela 45, spune că Bucureștiul nu este o destinație recunoscută în străinătate pentru turismul de cluburi.

"Nu va fi un mare impact negativ, pentru că nu vin turiștii străini în București ca să meargă în club. Nu avem un brand pentru turismul de clubbing, ca Ibiza sau Mykonos", a afirmat oficialul ANAT.

Impactul se va simți așa, vreo două- trei săptămăni, pe termen scurt, apoi se uită, crede Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines și reprezentantul concernului TUI în România.

"Sunt atât de multe evenimente la nivel mondial de tipul ăsta, încât ele nu mai au un impact sustenabil asupra cuiva decât dacă e ceva absolut devastator, ca în Egipt, unde se întâmplă permanent și pe termen mai lung. Altfel, e neplăcut, iar a apărut România într-un mod negativ în presa internațională, dar oriunde în lume se poate întâmpla un incendiu. Nenorocirea e că aceste lucruri rămân în internet, iar când străinii vor căuta despre România vor nimeri și peste chestii de acest gen", a adăugat Anastasiu.

Dacă va fi să fie afectat ceva, spune el, va fi partea de clubbing, care deocamdată nu este dezvoltată în ceea ce privește sosirile de străini în București.

"Vin străini în București, dar majoritatea nu sunt vizitatori de cluburi. În general, în România ajung bătrânii, hai să fim serioși. Ne-am dori noi să vină clubiștii, dar nu vin încă. Străinii pe care îi vedem prin cluburi sunt expați și rudele lor, în general, nu turiști care ajung în București special pentru cluburi", a mai spus Anastasiu.

Mircea Vladu, proprietarul agenției Holiday Office, estimează că evenimentul nu va afecta fluxul de turiști străini către Capitală.

"România nu este încă o destinație de clubbing. În aceeași zi a fost și tragedia cu avionul din Egipt, care, ca știre, a avut un ecou mult mai mare pe plan internațional decât ce s-a întâmplat la noi", a afirmat el.

Orice accident din România afectează puțin city break-ul și turismul de discoteci și distracție, este de părere Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenției Invitation Romania.

"Este un accident cauzat de o Românie coruptă, unde toată lumea știe că poate să cumpere orice cu bani și nu mai există responsabilitate. Unii turiști vor renunța să mai vină, pentru că nimeni nu vrea să meargă undeva unde un club ia foc așa ușor. Tocmai acum când Bucureștiul, cu Centrul Vechi, îndepuse să devină o destinație de city break...", a argumentat Fodoreanu.

"Statul ar trebui să ajute cluburile să-și rezolve problemele, nu să le închidă"

Hotelierii se tem însă că politicienii, în goana lor după imagine, vor închide fără discernământ multe cluburi din țară, în loc să le ajute să își rezolve problemele și să funcționeze în continuare, dar la standarde de siguranță.

"Sperăm să nu fie acum o reacție din partea statului împotriva mediului privat. Să se facă verificări la toate cluburile și să caute soluții încât să nu fie luată cea mai simplă decizie, adică să le închidă. În ultima vreme, toate forțele statului s-au axat pe partea de evaziune fiscală și au neglijat celelalte părți, cum ar fi cea de siguranță", a spus Mohammad Murad.

El susține că un asemenea eveniment precum cel întâmplat săptămâna trecută în clubul Colectiv, negestionat cum trebuie, poate trage în jos toată industria HoReCa.

"Și atunci ne trebuie o decizie corectă, nu una luată de politicieni care, pentru a câștiga imagine, să spună: «Închidem totul». Și ce facem, le deschidem peste un an când, sunt convins, nu se mai discută la fel? Proprietarii de cluburi ar trebui încurajați și îndrumați să le aducă la un standard corect, nu să le închidă. Trebuie găsite soluții, pentru că patronii de club nu au comisii tehnice de ingineri și de pompieri", a adăugat el.

Murad crede că administratorii clubului Colectiv nu au avut plan de evacuare și stingătoare de incendiu nu din rea-voință, ci din cauza lipsei de educație privind siguranța.

"Ar trebui să ne schimbăm mentalitatea. Când apare un pompier la o cafea cu un patron sau un director de club nu trebuie ca acel angajat al statului să fie tras la răspundere și bănuit că ia șpagă. Chiar o discuție foarte simplă poate evita o nenorocire", crede hotelierul.

Peste 1,7 milioane de străini s-au cazat în primele nouă luni ale acestui an în hotelurile, motelurile și pensiunile din România, cu 18,5% mai mulți decât în intervalul ianuarie-septembrie 2014, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În total, în primele nouă luni ale anului, au înnoptat în structurile românești de cazare 7,7 milioane de persoane (în creștere cu 17,3%), dintre care 77,2% au fost români (5,95 milioane), iar restul de 22,8% (1,75 milioane) străini. Cei mai mulți străini au venit din Europa (74,8%), iar, dintre ei, 85,9% au ajuns din statele membre UE.

Cei mai mulți străini au ajuns din Germania (214.900), Israel (171.700), Italia (158.900), Franța (105.900) și  SUA (101.300)

Dintre toate orașele din România, în București se cazează cei mai mulți străini, adică în jur de 6-700.000 pe an. Hotelierii spun, însă, că majoritatea acestora nu sunt turiști veniți în vizită, ci oameni de afaceri ajunși cu diverse treburi.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
impact
strainatate
accident
incendiu
colectiv