Justiția europeană validează o lege franceză cu privire la închirierea locuințelor prin Airbnb

Justiția europeană validează o lege franceză cu privire la închirierea locuințelor prin Airbnb
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2020

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a validat marți o lege din Franța care reglementează închirierea apartamentelor pe perioade scurte de timp, într-un dosar care a pus față în față Primăria orașului Paris și doi proprietari de apartamente care au utilizat platforma de închiriere a locuințelor în scop turistic Airbnb, informează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Această decizie a CJUE era foarte așteptată deoarece, la fel ca și Parisul, mai multe metropole europene se confruntă cu o penurie de locuințe și au încercat să legifereze pentru a lupta cu fenomenul închirierii locuințelor în scop turistic prin platforma Airbnb, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI OMV Petrom S.A organizează licitație pentru achiziția de echipament

"O reglementare națională care supune autorizării prealabile închirierea, în mod repetat, a unui spațiu cu destinație de locuință pentru perioade scurte unei clientele ocazionale care nu își stabilește domiciliul în spațiul respectiv este conformă cu dreptul Uniunii. Combaterea penuriei de locuințe destinate închirierii pe termen lung constituie un motiv imperativ de interes general care justifică o astfel de reglementare", a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Judecătorii europeni au fost sesizați în 2018 de Curtea de Casație din Franța să răspundă la mai multe întrebări care se referă la dispozițiile din Codul francez al construcțiilor și al locuințelor. Aceasta după ce anterior, Curtea de Casație din Franța a fost sesizată de doi proprietari de garsoniere din Paris, condamnați la plata unor amenzi de 40.000 de euro pentru că și-au scos la închiriat locuințele fără o autorizație prealabilă din partea primăriei din Paris.

"Curtea a apreciat că reglementarea în cauză nu este exclusă din domeniul de aplicare al Directivei 2006/123 pentru motivul că ar constitui o reglementare generală, aplicabilă fără distincție oricărei persoane, în materie de amenajare sau de dezvoltare a teritoriului și, în special, de amenajare urbană. Astfel, deși reglementarea menționată urmărește să asigure o ofertă suficientă de locuințe destinate închirierii pe termen lung la prețuri accesibile, aceasta nu vizează însă decât persoanele care efectuează un anumit tip de închiriere", au apreciat judecătorii de la CJUE.

Afacerea nu s-a încheiat încă în Franța deoarece judecătorii francezi vor trebui să verifice dacă edilii Parisului vor aduce dovezi privind existența unei penurii de locuințe.

În luna decembrie a anului trecut, tot Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenție imobiliară care își vinde serviciile online. Această decizie a pus capăt unei bătălii îndelungate între Airbnb și companiile hoteliere tradiționale din Europa, care susțineau că platforma oferă servicii similare cu ale lor fără a fi însă supusă acelorași reglementări. Atunci CJUE a decis că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept "serviciu al societății informaționale" și în consecință "Franța nu poate cere Airbnb să dețină o licență de agent imobiliar profesionist". 

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
inchiriere locuinte