Scrisoare transmisă de jucătorii din turism către autorități: Este o situație dramatică. Niciuna dintre măsurile de ajutor nu este aplicată. Sistarea voucherelor - încă o mână de pământ pe sicriul turismului. Deciziile ne împing în colaps economic!

Scrisoare transmisă de jucătorii din turism către autorități: Este o situație dramatică. Niciuna dintre măsurile de ajutor nu este aplicată. Sistarea voucherelor - încă o mână de pământ pe sicriul turismului. Deciziile ne împing în colaps economic!
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2021

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a transmis o scrisoare deschisă către autorități în care explică situația dramatică a turismului românesc, grav afectat de pandemie, precum și faptul că niciuna dintre măsurile de ajutor legiferate nu este aplicată la acest moment în mod real. Dimpotrivă, ultima măsură avansată acum, prin proiectul de buget, a cărui ultimă formă urmează să fie stabilită în Parlament, sistează și voucherele de vacanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Turismul este cel mai sensibil domeniu la factorii externi și nu e un secret pentru nimeni - și cu atât mai puțin pentru domniile voastre - că este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariția virusului SARS-Cov-2.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

“Turismul” nu e doar un cuvânt, ci un întreg ecosistem format din sute de mii de angajați, patroni, furnizori – asupra cărora planează spectrul șomajului și al falimentului, dar și singura modalitate prin care românii au șansa de a se “vindeca” de stresul major indus de pandemie și de incertitudinile generate de întrebarea “Ce va fi mâine?”. 

Nu omitem faptul că turismul este important și pentru economia națională, dar în primul rând această ramură de activitate este extrem de importantă pentru sănătatea populației, fiind cea mai facilă și eficientă metodă pentru combaterea stresului, principalul factor care generează apariția majorității bolilor.

La nivel mondial, dialogul public-privat din turism a fost cel care a determinat dezvoltarea destinațiilor turistice și a condus la consacrarea acestora și la transformarea lor în adevărați poli de creștere economică. În ceea ce privește România, realitatea stă cu totul altfel: ne vedem confruntați cu acțiuni și inițiative care nu au nicio legatură cu acest dialog. După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanții Guvernului, la identificarea și fundamentarea unor soluții concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, , asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic!

Iată că suntem la jumătatea lunii februarie 2021 și niciuna dintre măsurile legiferate nu se aplică cu adevărat:

1. Măsura M2 este blocată, după cum am aflat indirect, de pe canalele media, din “lipsa finanțării”. Mai mult decât atât, măsura M2 este o masură generală pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, așa cum a fost concepută inițial și agreată cu reprezentanții noștri. Aceasta în condițiile în care turismul este singurul sector de activitate care a fost închis și nu a primit nicio compensație/despăgubire.

2. Măsura M3 este blocată din diferite motive, ducând accesarea banilor într-un viitor îndepărtat și incert;

3. OUG 224/2020 (măsura care prevede compensarea a 20% din pierderile la CA) trebuia să fie specifică pentru turism, însă nu s-a aplicat.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul României a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment. Perspectivele sunt și mai sumbre pentru că s-a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii, care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scaderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc.

Voucherele de vacanță sunt o formă de sprijin pentru angajații care au beneficiat de acestea, în condițiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanță, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă. De asemenea sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar și pentru încasările la buget, pentru că multe unități de cazare care activau "la negru" au preferat să se autorizeze și, așadar, să plătească taxe la stat.

Cifrele oficiale susțin afirmația de mai sus; astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016 s-au clasificat un număr de 41.493 de spații de cazare. Începând cu anul 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanță, numărul spațiilor de cazare clasificate a crescut brusc și evident, până în anul 2019 fiind clasificate 128.144 de spații de cazare. Așadar, un număr triplu de unități de cazare. Statisticile ne indică faptul că, pe lângă diminuarea turismului "la negru" și creșterea gradului de colectare, voucherele de vacanță au stimulat investițiile în turism, ceea ce a dus, implicit, la creșterea numărului de locuri de muncă în turism. Este de așteptat ca una dintre consecințele directe ale eliminării voucherelor să fie scăderea sumelor colectate de stat; își permite un stat afectat la rândul său de pandemie să se lipsească de aceste sume?

Pe lângă impactul economic extrem de important, vorbim și de rolul socio-educațional pe care-l are practicarea turismului pentru tinerii acestei țări. În contextul în care România nu mai dispune de prea multe tabere/centre de agrement, iar în școli nu mai sunt susținute acele excursii și tabere tematice în care copiii noștri să învețe ce înseamnă natura, cultura, istoria, geografia, spiritul organizatoric și cum să te comporți într-un grup de turiști, le încălcăm și dreptul de a merge în vacanță cu famiile lor. Nimeni, nici măcar o autoritate a statului nu poate încălca un asemenea drept, pentru că este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, și anume dreptul la odihnă. Turismul social și turismul pentru tineret sunt forme ale activități de turism cărora trebuie să le acordăm importanța cuvenită, seniorii și tinerii acestei țări fiind, din punct de vedere demografic, două segmente importante de cerere turistică. Prin eliminarea acestor instrumente de plată ale vacanțelor, vor dispărea nevoile turistice ale multor români care nu-și permit să practice turismul nici măcar în țara lor!

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Privind retrospectiv și analizând declarațiile făcute la finalul anului trecut de reprezentanții Guvernului, dând asigurări că voucherele de vacanță se vor acorda în continuare și că banii pentru Masura M2 nu vor întârzia să apară, tragem concluzia – în lumina noilor evenimente – că au fost doar afirmații cu valoare electorală. Ca antreprenori în turism, dar și ca cetățeni ai acestei țări, ne simtim înșelați și abandonați de acest Guvern care lucrează împotriva noastră, împotriva economiei naționale și, prin această politică, nu face altceva decât să se auto-saboteze.

Suntem în al doilea an de pandemie, al doilea an fără nicio măsură în sprijinul acestui sector! Vă aducem la cunoștință că Organizația Mondială a Turismului a definit în repetate rânduri, având la bază studii statistice de impact, rolul de factor multiplicator pe care îl are turismul în orice țară. Este singurul sector de activitate care permite rotirea disponibilităților bănești în economie în timp real, scurt, fără alte intervenții. Afectarea turismului determină afectarea imediată a altor multiple sectoare de activitate – furnizori de mărfuri și materiale, prestatori de servicii, producători diverși, economii locale, bugete familiale ș.a. Bugete ale unor familii care oricum se vor confrunta și cu diminuările de venituri și care nu-și vor mai permite vacanțe, limitând astfel accesul la sănătate, la resursele naturale oferite de țara noastră, adică - PREVENȚIE.

Declarațiile recente în presă conform cărora mai există vouchere nefolosite „în piață”  în valoare de 2,4 miliarde lei au indus în eroare opinia publică. Vrem să știm exact pe ce baze sunt fundamentate aceste declarații publice și cerem asumarea publică a dezinformării, deoarece din informațiile primite de la Ministerul Finanțelor rezultă că valorea voucherelor disponibilă este de 4 ori mai mică.

Membrii FPTR militează încă din anul 2005 pentru ca turismul românesc să devină o ramură strategică a economiei naționale și să fie inclus ca atare în politicile de dezvoltare ale guvernului așa cum a fost trecut doar declarativ în toate programele de Guvernare.

INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în business

Având în vedere contextul epidemiologic, în care Comisia Europeană a stabilit ca prioritate, alături de măsurile urgente de limitare a răspândirii virusului, și abordarea consecințelor economice, de notorietate fiind că turismul este afectat major de această pandemie, și ținând seama de faptul că impactul pandemiei provocat de apariția virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic românesc este dezastruos, vă solicităm:
I. Operaționalizarea celorlalte măsuri, inclusiv măsura dedicată turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,
II. Alocarea disponibilităților bănești către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenților economici,
III. Acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță
 
Doar în felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia îl are asupra sectorului turism și serviciilor conexe din România și ar putea contribui la supraviețuirea acestuia.

Aceste măsuri ar dovedi că Guvernul actual este responsabil față de cetățeanul român, față de capitalul românesc, și că e capabil să-și respecte angajamentele luate față de cei care și-au pus încrederea în ei atunci când au participat la dialogurile organizate formal", se arată în scrisoarea deschisă.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
scrisoare
sars-cov-2
pandemie