2021 pare a fi o gaură neagră pentru turismul european

2021 pare a fi o gaură neagră pentru turismul european
scris 12 feb 2021

Singurul lucru pe care destinațiile turistice din sudul Europei îl pot face este să fie pregătite și să spere că lucrurile se vor îmbunătăți, transmite Bloomberg.

Campaniile de vaccinare au demarat, dar vor mai trece câteva luni până când vor fi vaccinate suficiente persoane astfel încât oamenii să umple avioanele, să meargă în croazieră sau să stea la barurile de pe plaje. Aceasta înseamnă că firmele din turism nu au încă indicii clare cu privire la sezonul estival din acest an, scrie Agerpres.

Piața avioanelor de lux își revine, pe măsură ce noi cumpărători se orientează spre zborurile private CITEȘTE ȘI Piața avioanelor de lux își revine, pe măsură ce noi cumpărători se orientează spre zborurile private

Așteptările sunt că va fi un an mai bun decât în 2020, dar acesta este un obiectiv ușor de atins. Pe insula Santorini din Grecia doar trei nave de croazieră au acostat anul trecut, comparativ cu aproape 600 în 2019. Cifrele publicate de Comisia Europeană arată că înnoptările non-rezidenților în Italia, Spania și Grecia au scăzut cu cel puțin 70% iar Executivul comunitar a avertizat industria să se pregătească pentru un nou an liniștit.

"Pe ansamblu, fluxurile de turiști nu ar urma să își revină în totalitate la nivelul de dinaintea crizei în 2021", a subliniat Comisia Europeană. În Italia, turismul va rămâne în urma revenirii economice generale pe măsură ce vizitatorii "vor reveni doar treptat pe măsură ce incertitudinea se va diminua".

Pentru cei care lucrează în industria turismului, acest lucru a devenit evident la două luni de la începutul anului. Paolo Manca, care conduce lanțul Felix Hotels din Sardinia, spune că în mod normal în această perioadă rezervările pentru vară ar fi fost la 30% din capacitate. Însă în prezent registrul său este aproape gol.

Este o situație dificilă pentru proprietarii de hoteluri care trebuie să achite costuri cu mentenanța și angajările, fără nicio garanție că își vor recupera banii.

"Trebuie să fim gata fără să știm dacă vom deschide. Nu putem lăsa pregătirile pentru ultimul minut", spune Manolis Karamolegos, care deține Meltemi Hotels and Resorts în Santorini și este președintele asociației hotelierilor din insulă.

Turismul este un sector crucial pentru multe locuri din sudul Europei. Este vorba de un sector care reprezintă 21% din economia Greciei și 17% din cea a Portugaliei. Deseori, turismul este principalul angajator în regiunile unde alte industrii sunt absente, oferind venituri care sunt cruciale pentru familii și sprijin pentru economiile locale.

Perspectivele se vor îmbunătăți pe măsură ce campaniile de vaccinare vor continua, și astfel va crește cererea pentru rezervări de ultim moment, însă apariția unor noi tulpini mai rezistente la vaccin ar putea submina rezervările de vacanțe. În plus, chiar dacă va exista o explozie a rezervărilor de tip last-minute, beneficiile nu vor fi resimțite la fel. Comisia Europeană estimează că acest tip de rezervări vor fi orientate spre destinații aflate la o distanță apropiată de casă, în dauna unor locuri precum Grecia și Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
cazare