Un producător american de medicamente a majorat prețul unor vitamine cu peste 800%

Un producător american de medicamente a majorat prețul unor vitamine cu peste 800%
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2017

Un producător american de medicamente cere aproape 300 de dolari pentru un flacon de vitamine comercializate cu prescipție medicală care pot fi cumpărate într-o altă versiune, online, cu mai puțin de 5 dolari, într-o ultimă încercare de a profita de lacunele legislative de pe piața Statelor Unite, cea mai mare piață a produselor pentru îngrijirea sănătății din lume, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avondale Pharmaceuticals a mărit luna trecută prețul Niacor, o versiune a niacin comercializată numai cu prescripție medicală, cu 809%, un flacon cu 100 de tablete costând 295 de dolari, în loc de 32,46 dolari, potrivit cifrelor văzute de Financial Times.

Cu toate că produsul niacin, un tip de vitamina B3, este disponibil fără rețetă pentru sub 5 dolari pentru 100 de tablete, unii medici preferă să folosească versiunea aprobată de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente pentru tratarea colesterolului, scrie News.ro.

După recordul de la București, Papalekas atrage 340 milioane euro, inclusiv din BERD, pentru investiții în România și Polonia și intrarea pe piața principală a Bursei din Londra: Ținta - vom fi principalul investitor de office real estate din regiune CITEȘTE ȘI După recordul de la București, Papalekas atrage 340 milioane euro, inclusiv din BERD, pentru investiții în România și Polonia și intrarea pe piața principală a Bursei din Londra: Ținta - vom fi principalul investitor de office real estate din regiune

Avondale, o companie cu sediul în Alabama, a mărit prețul Niacor la scurt timp după ce a cumpărat drepturile asupra medicamentului într-un așa-numit acord de tipul ”cumpără și majorează” (Buy-and-raise), o strategie făcută faimoasă de Martin Shkreli, un antreprenor în biotehnologie căzut în dizgrație. Acesta a cumpărat în 2017 drepturile asupra medicamentului Niacor de la Upsher Smith, divizie a companiei japoneze Sawai Pharmaceutical. Termenii tranzacției nu au fost făcuți publici.

Acordurile de tipul Buy-and-raise implică achiziția unor medicamente care nu au concurență și majorarea puternică a prețurilor acestora, pentru a profita de ineficiența pieței americane a sănătății, unde prețurile medicamentelor nu sunt controlate de guvern.
Avondale, care a fost înființată în august, pare să fi fost creată cu unicul scop de a cumpăra două  produse de la Upsher Smith. În afară de Niacor, compania a cumpărat un medicament pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, cunoscut sub numele de SSKI.

Avondale a majorat prețul SSKI cu 2.469%, prețul flaconului de 30 de ml urcând de la 11,48 de dolari la 295 de dolari, arată datele obținute de Financial Times. Majorarea a fost confirmată de Truven Health Analytics și Elsevier, companii care păstrează baze de date cu prețurile medicamentelor.

În ultimul an, în Statele Unite au fost prescrise aproape 19.000 de rețete pentru Niacor, potrivit furnizorului de date Iqvia. Este singura versiune de medicament comercializat cu prescripție medicală care este absorbit rapid de organism. Există o versiune a medicamentului vândut fără rețetă, care se dezintegrează mult mai lent.

Majoritatea producătorilor de medicamente s-au abținut să încheie acorduri ”buy and raise” de la prăbușirea lui Shkreli și a altor susținători ai acestei strategii, cum ar fi fosta echipă de management a grupului canadian Valeant. Tactica este folosită în continuare de unele companii farmaceutice.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
vitamine