Abia 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate învinge Rusia. Schimbarea de atitudine le trimite un mesaj politicienilor UE

Abia 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate învinge Rusia. Schimbarea de atitudine le trimite un mesaj politicienilor UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Susținerea Ucrainei în rândul europenilor rămâne largă, însă, la aproape doi ani de la invazia rusă, aproximativ 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate înfrânge Rusia și consideră că cel mai probabil războiul se va încheia printr-un ”compromis”, potrivit unui amplu studiu realizat în Uniunea Europeană (UE), relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această schimbare a sentimentului față de aceeași perioadă a anului trecut, când europenii considerau că Ucraina trebuie să-și recucerească tot teritoriul pierdut, le impune politicienilor să adopte o abordare mai ”realistă” care să se concentreze asupra a ceea ce să însemne cu adevărat o pace acceptabilă, subliniază autorii studiului.

Rusia interzice Radio Europa Liberă CITEȘTE ȘI Rusia interzice Radio Europa Liberă

”Pentru a pleda în favoarea unei continuări a susținerii europene a Ucrainei, liderii UE vor trebui să schimbe felul în care vorbesc despre război”, declară Mark Leonard de la European Council on Foreign Relations (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor ”vor cu disperare să împiedice o victorie a Rusiei”, însă nu cred că Kievul poate învinge militar, subliniază el.

Cel mai convingător argument în vederea convingerii unui public tot mai sceptic este că o continuare a ajutoarului ”poate conduce mai degrabă la o pace durabilă și negociată care să favorizeze Kievul decât la o victorie a lui Putin”, precizează el.

Acest sondaj - realizat în ianuarie în 12 state membre, inclusiv în România, Franța, Germnia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia - relevă că eșecul contraofensivei ucrainei, temeri tot mai mari cu privire la o schimbare a politicii Statelor Unite și perspectiva unui al doilea mandat al lui Donald Trump alimentează pesimismul față de rezultatul războiului, scrie News.ro

Sondajul a fost efectuat înaintea retragerii Ucrainei, săptămâna aceasta, din localitatea Avdiivka (est), care a oferit Rusiei cea mai importantă victorie militară de la cucerirea Bahmuluui de către organizația paramilitară rusă Wagner în mai 2023. Rusia și-a lansat invazia la scară largă la 24 februarie 2022.

Studiul - intitulat ”Războaie și alegeri: cum pot menține liderii europeni susținerea publică a Ucrainei” - relevă că doar unul dintre zece europeni (10%) din cele 12 state membre cuprinse în anchetă crede că Ucraina va învinge pe câmpul de luptă.

De două ori mai mulți (10%) preconizează o victorie a Rusiei.

CONFIRMARE betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern CITEȘTE ȘI CONFIRMARE betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern

Chiar și în cele mai optimiste state membre UE cuprinse în studiu - Polonia, Suedia și Portugalia -, mai piuțin de unul dintre cinci respondenți (17%) cred că Kievul poate învinge.

În toate cele 12 state membre UE, cea mai răspândită opinie, împărtășită de 37% dintre respondenți, este că războiul se va încheia cu o înțelegere de compromis - însă unele țări vor mai mult acest lucru decât altele.

În Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%), respondenții spun că UE trebuie să ajute Ucraina să riposteze, iar în Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%) și Austria (49%) preferă să împingă Kievul să accepte o înțelegere.

În Franța, Germania, Olanda și Spania, părerile sunt și mai împărțite.

Sondajul arată că Războiul rus din Ucraina îi îngrijorează în mod direct pe tot mai mulți europeni, dintre care 33% declară că acesta a avut un impact mai important asupra țării lor și asupra UE (29%) decât Războiul din  Fâșia Gaza. Doar 5% susțin contrariul în ambele cazuri.

O posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă este considerată în ansamblu o veste proastă, iar 56% dintre respondenții din cele 12 state membre UE declară că ar fi destul de dezamăgiți în cazul în care miliardarul ar fi reales.

Singura excepție este Ungaria, unde 27% dintre respondenți declară că ar fi satisfăcuți de întoarcerea lui Trump, iar 31% dezamăgiți. Susținătorii unui singur partid ungar - Fidesz-ul lui Viktor Orban - speră la o victorie a lui Trump.

Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă CITEȘTE ȘI Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă

Între alte partide de extremă dreapta care și-au exprimat anterior susținerea față de Trump, doar o treime dintre alegătorii AfD din Germania, FPÖ din Austria și FdI din Italia declară că ar saluta revenirea lui Trump, iar sentimentul pro-Trump este și mai slab în RN din Franța și PiS din Polonia.

Dacă Statele Unite nu ar mai ajuta Ucraina într-o eventuală președinție a lui Trump, 41% dintre europeni vor ca UE să-și crească sau mențină la nivelul actual susținerea Ucrainei, iar 33% ar prefera ca UE să facă la fel ca America lui Trump.

La marcarea a doi ani de la invazia rusă a Ucrainei, europenii nu sunt într-o ”dispoziție eorică” și nici măcar optimiști cu privire la situație, arată autorii studiului.

Însă ei subliniază că angajamentul europenilor față de împiedicarea unei victorii a Rusiei nu s-a clintit.

Provocarea la adresa factorilor de decizie, consideră ei, este să abordeze cu succes dihotomia dintre pierderea încrederii publicului față de modul în care s-ar termina războiul și dorința de a menține susținerea pentru a împiedica o victorie rusă.

”În contextul în care UE și Statele Unite intră într-un sezon electoral, căutarea păcii va fi un câmp de luptă crucial”, scriu autorii studiului. ”Liderii vor trebui să găsească un nou limbaj care să rezoneze cu sentimentul actual”.

Ivan Krastev, alt coautor al studiului, declară că cel mai mare pericol este ca Donald Trump - și președintele rus Vladimir Putin, care a lăsat să se înțeleagă că este deschis unor negocieri în condițiile sale - ”să încerce să prezinte Ucraina și pe susținătorii ei ca pe niște susținători ai unui «război etern» în timp ce ei pretind mantia păcii”.

O victorie a Rusiei ”nu este pace”, potrivit lui Krastev, președintele centrului de reflecție Centre for Liberal Strategies cu sediul la Sofia.

”Dacă prețul de plătit pentru a pune capăt războiului este transformarea Ucrainei într-un «no man’s land», aceasta va fi o înfrângere nu numai a Kievului, ci și a UE și a securității sale”, avertizează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
razboi