Allegro, cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia, cumpără Mall. Apare un retailer gigant în regiune

Allegro, cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia, cumpără Mall. Apare un retailer gigant în regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 nov 2021

Allegro, cea mai mare platformă de comerț online din Polonia, a ajuns la un acord de preluare a retailerului online Mall Group din Cehia pentru 881 milioane de euro, creând astfel o platformă regională de e-commerce, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Allegro va prelua activele din domeniul e-commerce ale Mall Group, precum și compania de curierat WeDo de la fondurile Rockaway Capital, PPF Group și EC Investments. Prețul final al tranzacției ar putea fi majorat cu până la 50 de milioane de euro, în funcție de îndeplinirea de către Mall Group a anumitor obiective pe termen scurt, iar tranzacția este așteptată să se încheie în a doua jumătate a anului următor, arată Agerpres.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Fuziunea dintre Allegro și Mall Group va da naștere unei companii care va opera în Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și Polonia și va avea acces la o piață potențială de 70 de milioane de persoane, cu o valoare de 1.140 miliarde de zloți.

"Cumpărătorii vor beneficia de o ofertă îmbunătățită, prețuri și proximitate, iar o bază de aproximativ 135.000 de comercianți vor putea să se listeze pe o singură platformă și să vândă peste tot", a spus directorul general de la Allegro, Francois Nuyts.

Allegro, înființată în urmă cu peste 20 de ani pentru a rivaliza cu eBay, a devenit cea mai mare companie de la Bursa de la Varșovia, detronând dezvoltatorul de jocuri video CD Projekt RED, creatorul jocului de succes internațional "The Witcher".

Însă poziția dominantă de care se bucură Allegro pe piața din Polonia este amenințată de intrarea, în acest an, a gigantului american Amazon și a rivalului Shopee pe piața poloneză. Potrivit analiștilor, intrarea Amazon va schimba probabil și va stimula creșterea pieței poloneze de comerț online, a cărei valoare ar urma să ajungă la 25 de miliarde de dolari în 2024 

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

În primăvară, cei mai importanți acționari ai Allegro au anunțat că vor să atragă 4,9 miliarde de zloți polonezi (1,3 miliarde de euro) din vânzarea de acțiuni ale companiei.

 

Oferta viza acțiuni deja emise și nu reprezenta o majorare de capital, ci o reducere a participației deținute de 3 acționari ai Allegro: Permira Holdings, Cidinan Sarl (deținut de Mid Europa Partners) și Mepinan Sarl (deținut de Cinven). Pachetul vândut reprezintă peste 7% din capitalul companiei.

Anterior vânzării, cei trei acționari dețineau aproape 70% din Allegro.

MOL semnează o nouă achiziție pe nișa restaurantelor - va cumpăra 9 restaurante sub brandul Marché CITEȘTE ȘI MOL semnează o nouă achiziție pe nișa restaurantelor - va cumpăra 9 restaurante sub brandul Marché

Vânzarea a fost inițiată în contextul în care gigantul Amazon și-a anunțat planurile de a intra pe piața poloneză. La începutul lunii martie, Allegro a anunțat ținte de creștere dezamăgitoare pentru investitori, în contextul în care anticipează intensificarea competiției. După o evoluție spectaculoasă în trimestrul patru (veniturile au crescut cu peste 60%, iar profitul net s-a dublat), evoluția Allegro ar urma să încetinească în acest an.

În toamna anului trecut, compania poloneză s-a listat pe bursa de la Varșovia, operațiune în cadrul căreia a fost evaluată la 9,8 miliarde de euro. Listarea Allegro a reprezentat cel mai mare IPO din istoria bursei de la Varșovia.

Fondurile de private equity Cinven, Permira și Mid Europa, care au cumpărat Allegro în ianuarie 2017 pentru suma de 2,75 miliarde de euro, au atras 7,85 de miliarde de zloți polonezi (1,76 miliarde de euro) în carul IPO-ului.

Fondată în 1999, Allegro este cea mai mare platformă de comerț electronic din Polonia, cu peste 20 milioane de conturi înregistrate și mai mult de 25 milioane de produse vândute lunar.

viewscnt
Afla mai multe despre
allegro
e-commerce
platforma
vanzari online
actiuni allegro
amazon
amazon polonia