Ambasada Rusiei la Chișinău își va suspenda temporar serviciile

Ambasada Rusiei la Chișinău își va suspenda temporar serviciile

Sursa foto: NewsMaker

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2023

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunțat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situație legată de ordinul autorităților țării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un comunicat transmis de ambasadă anunță că programările consulare vor fi suspendate începând cu data de 5 august "din motive tehnice", scrie News.ro.

iPhone 15 Pro va avea margini mai înguste în jurul ecranului CITEȘTE ȘI iPhone 15 Pro va avea margini mai înguste în jurul ecranului

Decizia vine după ce Chișinăul a decis să reducă personalului de la ambasada rusă la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august. Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a arătat că o astfel de măsură va stabili paritatea cu ambasada Moldovei la Moscova. "Ei nu sunt declarați persona non grata. Pur și simplu li se cere să plece pentru a stabili paritatea", a declarat reporterilor Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Reducerea a fost ordonată după ce presa a relatat că pe acoperișul ambasadei ruse de la Chișinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări și spionaj. Purtătoarea cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a promis că Moscova va lua măsuri de represalii care vor fi anunțate ulterior.

O mare parte din activitatea consulară a ambasadei ruse în Republica Moldova se referă la enclava separatistă pro-rusă din Transnistria, care s-a desprins din Moldova înainte de prăbușirea regimului sovietic și unde trăiesc 200.000 de posesori de pașapoarte rusești, notează Reuters. Personalul ambasadei putea anterior să se deplaseze în Transnistrtia pentru a se ocupa de afacerile consulare, dar autoritățile din regiunea separatistă spun că reducerile de personal vor face ca acest aranjament să fie mult mai dificil.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambasada rusiei
chișinău