Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, este noul primar al Chișinăului

Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, este noul primar al Chișinăului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2018

Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr" (PPDA), este noul primar al Chișinăului, el devansându-l în turul al doilea al alegerilor locale parțiale pe candidatul socialiștilor, Ion Cerban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după procesarea a peste 98% din procesele-verbale, Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr" (PPDA), a obținut 52,16% din voturi, iar Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), din care provine președintele Igor Dodon - 47,84%, scrie News.ro.

Mai trebuie centralizate aproximativ 8.000 de voturi, iar diferența dintre cei doi candidați este de peste 10.000.

La ora 21.00 s-au închis secțiile de votare, iar prezența la urne a fost puțin peste 39%, ceea ce înseamnă 248.665 de alegători, dintre care 173.914 femei și 110.752 bărbați.

Penurii de hrană, combustibil și medicamente în Marea Britanie, într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord CITEȘTE ȘI Penurii de hrană, combustibil și medicamente în Marea Britanie, într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord

„Am demonstrat că am reușit. Succesul nostru constă în faptul că am dat dovadă de unitate cu partidele pro-europene. Un sprijin enorm din partea Maiei Sandu. Odată ce am decis că se merge cu un singur candidat, nimeni nu a mai pus la îndoială legitimitatea acestui candidat. Am o datorie mare față de colegii mei de la partid”, a spus Andrei Năstase în prima declarație după închiderea urnelor.

El a menționat că, dacă va fi câștigător, va stabili „o relație instituțională” cu Guvernul.

„A fost o campanie bună. Am reușit să mișcăm accente, nu geopolitică și politică. Rezultatul va fi pe măsură. Eu vreau să mulțumesc tuturor chișinăuienilor care au ieșit astăzi la vot. Vreau să mulțumesc echipei mele, am avut o campanie bună începând cu programul și terminând cu alte aspecte. Așteptăm numărarea voturilor”, a declarat și Ion Ceban.

Ceban a anunțat că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află la sediul PSRM unde așteaptă rezultatele scrutinului. Întrebat de către jurnaliști dacă prezența lui Dodon la sediul partidului nu e ilegală, Ceban a spus că președintele „nu face campanie, nici n-a făcut astăzi pe durata zilei”.

Cel care va fi ales primar în urma scrutinului de duminică va conduce Chișinăul timp de un an, până la alegerile locale la termen.

Alegerile locale anticipate au loc în condițiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017 a fost organizat și un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenței scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum și trafic de influență în dosarul parcărilor plătite de la Chișinău.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei nastase
chisinau