Aproape toate exporturile de petrol ale Rusiei din acest an au fost expediate în China și India

Aproape toate exporturile de petrol ale Rusiei din acest an au fost expediate în China și India
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Aproape toate exporturile de petrol ale Rusiei din acest an au fost expediate în China și India, a declarat miercuri viceprim-ministrul Alexander Novak, după ce Moscova a răspuns la sancțiunile economice occidentale redirecționând rapid livrările în afara Europei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Rusia a ocolit cu succes sancțiunile asupra petrolului său și a reorientat livrările spre Europa către China și India, care împreună au reprezentat aproximativ 90% din exporturile sale de țiței, a declarat Novak, care este responsabil de sectorul energetic al țării, pentru televiziunea de stat Rossiya-24.

Gaston Glock, magnatul care a dat numele celebrului pistol, a murit CITEȘTE ȘI Gaston Glock, magnatul care a dat numele celebrului pistol, a murit

El a spus că Rusia începuse deja să creeze legături cu țările din Asia-Pacific înainte ca Occidentul să introducă sancțiuni împotriva Moscovei ,după declanșarea conflictului din Ucraina în februarie 2022, scrie News.ro.

”În ceea ce privește acele restricții și embargouri asupra livrărilor către Europa și SUA care au fost introduse... acest lucru nu a făcut decât să accelereze procesul de reorientare a fluxurilor noastre de energie”, a spus Novak.

El a spus că ponderea Europei în exporturile de țiței ale Rusiei a scăzut la doar aproximativ 4-5%, de la aproximativ 40-45%.

”Principalii parteneri în situația actuală sunt China, a cărei pondere a crescut la aproximativ 45-50% și, desigur, India... Anterior, practic nu existau livrări către India; în doi ani, ponderea totală a livrărilor în India a ajuns la 40%”, a spus Novak.

Vorbind despre grupul OPEC+, al producătorilor principali de petrol, Novak a spus că Rusia își respectă obligațiile privind reducerile de aprovizionare și anticipează prețul petrolului Brent la 80-85 dolari pe baril anul viitor, în linii mari la nivelurile actuale.

Statele Unite au declarat luna trecută și sancțiuni împotriva Arctic LNG 2, un proiect de gaze naturale lichefiate condus de compania rusă Novatek.

ULTIMA ORĂ - Anunț oficial de la București - România va intra în Schengen, din martie, pe cale aeriană și maritimă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - Anunț oficial de la București - România va intra în Schengen, din martie, pe cale aeriană și maritimă

De teama unei reacții din partea sancțiunilor, acționarii străini au suspendat participarea la proiect, renunțând la responsabilitățile de finanțare și pentru contractele de preluare a fabricii, a informat luni cotidianul Kommersant.

De asemenea, sancțiunile au dus la declararea de către Novatek a forței majore pentru livrările de GNL din proiect, au declarat săptămâna trecută surse din industrie, pentru Reuters.

Novak a spus că primul tren al proiectului a început deja să producă GNL, primele livrări fiind așteptate în primul trimestru al anului 2024.

Surse din industrie au spus că trenul a produs ”primele picături” de GNL, dar va trece ceva timp până când va atinge capacitatea nominală de 6,6 milioane de tone pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia