Austria: Autoritățile vor să izoleze persoanele nevaccinate, iar Viena începe imunizarea copiilor

Austria: Autoritățile vor să izoleze persoanele nevaccinate, iar Viena începe imunizarea copiilor
scris 13 nov 2021

Cancelarul austriac a anunțat un plan de izolare la nivel național a persoanelor care nu sunt vaccinate sau nu au certificat de anticorpi, iar în Viena va începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, ceea ce reprezintă o premieră în UE, transmite AFP.

Această serie de măsuri survine pe fondul înregistrării unui număr record de noi contaminări cu COVID-19, scrie Agerpres.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

"Obiectivul este clar: vrem să dăm undă verde unei izolări la nivel național pentru persoanele nevaccinate", a spus Alexander Schallenberg în cadrul unei conferințe de presă. El nu a precizat data intrării în vigoare a măsurii, care trebuie mai întâi să primească avizul parlamentului duminică.

Aproximativ 65% din populație a primit cele două doze de vaccin în Austria, mai puțin decât media europeană de 67% și foarte departe de țări precum Spania (79%) sau Franța (75%).

Landurile Austria Superioară (nord) și Salzburg (vest), printre cele mai afectate de pandemie, vor introduce deja această măsură începând de luni.

Concret, persoanele în cauză nu vor avea dreptul să își părăsească locuința decât pentru a merge la cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Potrivit cancelarului, vor fi efectuate verificări neanunțate.

Pentru ca aceste restricții să se aplice în toată țara, pe lângă votul parlamentului este nevoie și de aprobarea tuturor guvernatorilor regionali, care se vor întruni la sfârșitul săptămânii.

Guvernul a fost reticent în a face un astfel de pas, a spus Schallenberg, dar nu a avut altă opțiune în fața situației care se deteriorează rapid: în prezent se înregistrează zilnic peste 10.000 de noi cazuri. Inițiativa a atras critici din partea clasei politice, opoziția social-democrată considerând-o drept "o recunoaștere a vinovăției guvernului în gestionarea pandemiei".

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Un alt anunț făcut vineri de autoritățile austriece vizează vaccinarea personalului sanitar, care va deveni obligatorie.

La rândul său, primarul Vienei, Michael Ludwig, a anunțat într-un comunicat noi măsuri "pentru a stopa dezvoltarea periculoasă" a virusului în capitală austriacă. Începând de luni, copiii cu vârsta de peste cinci ani vor putea fi vaccinați cu Pfizer-BioNTech la unul din centrele de vaccinare vieneze.

Aceasta este o decizie fără precedent în UE, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu și-a dat încă aprobarea. Cu toate acestea, țările membre au dreptul de a folosi produse neautorizate pentru a răspunde unei urgențe de "sănătate publică", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorității de reglementare.

Tot la Viena, pentru a merge la evenimente festive, culturale sau sportive cu o participare de peste 25 de persoane sau pentru a ieși la cină, va fi necesară prezentarea unui test PCR pe lângă certificatul de vaccinare sau de vindecare. Guvernul a înăsprit deja măsurile săptămâna trecută, interzicând persoanelor nevaccinate accesul în restaurante, hoteluri și saloane de coafură.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
covid-19