Austria reactivează o centrală pe cărbune

Austria reactivează o centrală pe cărbune

Foto: www.kleinezeitung.at

scris 20 iun 2022

Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunțat că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie, transmite AFP.

Cancelaria austriacă a anunțat că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al țării, "s-a convenit reactivarea centralei termice" situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta "să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgență", scrie Agerpres.

Nicușor Dan: Bucureștenii ar trebui să aibă răbdare CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Bucureștenii ar trebui să aibă răbdare

Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat ministerul mediului pentru agenția de presă APA.

Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închis în primăvara anului 2020, ca parte a dorinței guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie și de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.

"Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea țării", al cărei gaz provine în proporție de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii."Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve".

Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, un procent mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă.

Guvernul austriac prezentase deja un plan de urgență în luna mai, dar a decis să meargă mai departe când gigantul Gazprom a anunțat în ultimele zile reduceri ale livrărilor de gaze, pe fondul unei confruntări între țările occidentale și Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Și Germania a anunțat duminică măsuri de urgență ce includ posibilitatea de a folosi centrale electrice pe cărbune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
carbune
centrala