Autoritatea electorală din Turcia decide ca alegerile municipale din Istanbul să fie reluate

Autoritatea electorală din Turcia decide ca alegerile municipale din Istanbul să fie reluate
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2019

Înaltul Comitet Electoral (YSK) turc a dispus luni să se organizeze un nou scrutin muncipal la Istanbul, dând curs astfel unei cereri a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care contesta victoria opoziției în alegerile de la sfârșitul lui martie, potrivit agenției turce de stat Anadolu, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AKP reclama organizarea unui nou scrutin și denunța ”nereguli” care, în opinia sa, au pătat votul de la 31 martie, scrie News.ro.

”Alegerile de la Istanbul vor fi repetate”, s-a felicitat într-un mesaj postat pe Twitter reprezentantul AKP la YSK, Recep Ozel.

Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu, numită judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Petre Lăzăroiu CITEȘTE ȘI Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu, numită judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Petre Lăzăroiu

Ozel a anunțat că următoarele alegeri urmează să aibă loc la 23 iunie, potrivit Reuters.

Hotărârea cu privire la anularea scrutinului și organizarea unui nou vot a fost luată în urma unei reuniuni YSK, la Ankara, în care s-a examinat un ”recurs extraordinar” împotriva rezultatelor formulat de AKP în aprilie.

În aceste alegeri, candidatul mai multor partide de opoziție, Ekrem Imamoglu, l-a învins pe cel al AKP, fostul premier Binali Yildirim, cu cel puțin 15.000 de voturi - un avans infim la scala megalopolisului turc.

AKP-ul lui Erdogan a pierdut, de asemenea, capitala, o lovitură care se explică prin furtuna economică ce zguduie țara - prima recesiune din ultimii zece ani, o inflație de până la 20% și o monedă care se prebușește.

Însă, refuzând să-și recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunțat ”nereguli masive”. AKP îi acuză pe șefii secțiilor de votare că au redus numărul voturilor obținute de candidatul său.

Principalul partid din opoziție, Partidul republican al poporului (CHP, social-democrat), din care provine Ekrem Imamoglu, îl acuză pe Erdogan că ”nu știe să piardă” și că vrea să se agațe prin toate mijloacele de istanbul, capitala economică și demografică a țării.

Sporind presiunea asupra YSK, Erdogan a îndemnat din nou, sâmbătă, la repetarea scrutinului la istanbul, îndemnând Autoritatea Electorală să ”ușureze conștiințele concetățenilor noștri”.

Ekrem Imamoglu - care și-a primit mandatul de primar al Istanbulului luna trecută - a îndemnat YSK, după ce s-a exprimat Erdogan, ”să ia o decizie bazându-se pe drept și justiție”.

Autoritățile turce austabilit legături între o ”organizație teroristă” și șefi de secții de votare din scrutinul de la Istanbul, a dezvăluit duminică Anadolu.

Potrivit agenției turce, anchetatori turci au stabilit că 43 dintre șefii de secții de votare au avut contacte cu rețeaua predicatorului Fethullah Gülen, oaia neagră a Ankarei, care-l acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat, în iulie 2016, din exilul său în Statele Unite, ceea ce acesta respinge.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
alegeri istanbul