Autoritățile bulgare și-au revizuit prognoza de creștere pentru 2019 la 3,6%

Autoritățile bulgare și-au revizuit prognoza de creștere pentru 2019 la 3,6%
scris 22 dec 2019

Bulgaria și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru 2019 la 3,6%, de la o estimare anterioară de 3,4%, a declarat sâmbătă ministrul bulgar al Finanțelor, Vladislav Goranov, transmite Reuters.

Bulgaria, următoarea țară membră a Uniunii Europene care intenționează să adepte moneda euro, a înregistrat în 2018 o creștere economică de 3,1% și anterior miza pe o creștere de 3,3% în 2020, scrie Agerpes.

"Ne așteptăm ca economia să înregistreze în acest an o creștere de 3,6%, una dintre cele mai bune performanțe din Uniunea Europeană", a spus Vladislav Goranov.

Putin relansează speculații cu privire la plecarea sa de la Kremlin și la ceea ce se va întâmpla după 2024 CITEȘTE ȘI Putin relansează speculații cu privire la plecarea sa de la Kremlin și la ceea ce se va întâmpla după 2024

Bulgaria, țară care și-a legat deja cursul de schimb al monedei sale de moneda euro, vrea să se alăture mecanismului ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în primăvara anului 2020.

Goranov a declarat că procesul de aderare la ERM-2 se desfășoară "conform consultărilor preliminare cu partenerii noștri europeni". Ministrul Finanțelor a mai spus ca Bulgaria și-a propus să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023.

După verificările efectuate de Banca Centrală Europeană în acest an la șase bănci bulgare, în cadrul pregătirilor autorităților de la Sofia în vederea adoptării monedei euro, două bănci locale au demarat pregătirile pentru a-și majora capitalul.

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a îmbunătățit ratingul suveran al Bulgariei la BBB / A-2, citând performantele fiscale solide ale țării vecine.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
crestere economica