Autoritățile din Rusia vor obliga giganții internetului să își deschidă reprezentanțe locale

Autoritățile din Rusia vor obliga giganții internetului să își deschidă reprezentanțe locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2021

Deputații ruși au adoptat, în prima lectură, un proiect de lege care obligă giganții internetului să deschidă reprezentanțe locale în Rusia pentru a-i putea sancționa mai bine în cazul unor infracțiuni, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înmulțirea măsurilor ce vizează rețelele sociale și mass-media independente sau străine provoacă îngrijorare în rândul criticilor puterii, care le percep ca pe încercări de a restricționa ultimele domenii ale libertății de exprimare și ale manifestării opoziției, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

După adoptarea proiectului delege, Duma (camera inferioară a parlamentului rus) a explicat pe site-ul său că reprezentanțele "companiilor străine de tehnologie a informației" vor fi "responsabile pentru orice încălcare a legislației ruse, pot coopera cu structurile de stat și pot limita diseminarea conținutului ce încalcă legislația rusă".

Legea propusă, a cărei adoptare finală va avea loc în săptămânile următoare, vizează companiile ale căror resurse online au o audiență zilnică de peste 500.000 de utilizatori.

YouTube, Google, Facebook și Twitter sunt menționate în nota explicativă care însoțește textul.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Proiectul de lege a fost elaborat în paralel cu intensificarea, în ultimele săptămâni, a criticillor și acțiunilor legale împotriva acestor giganți ai mediului online de către autoritățile ruse.

Acestora li se reproșează că nu au eliminat postările care făceau apel la participarea la demonstrații în favoarea liderului de opoziție aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, că au cenzurat conținutul pro-rus sau pentru că au lăsat în mediul online conținut ce face apologia consumului de droguri sau a sinuciderii.

Președintele Vladimir Putin a semnat deja o serie de legi în februarie pentru a crește amenzile pentru încălcări ale legii de către manifestanți sau giganți ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.

În 2019, Rusia a adoptat o lege vizând dezvoltarea unui internet suveran.

Autoritățile neagă intenția de a construi o rețea națională pe care să o țină sub control, așa cum se întâmplă în China. Această perspectivă sumbră este însă cea de care se tem ONG-urile și opozanții din Rusia.

Rețelele sociale sunt deja obligate să stocheze pe teritoriul Rusiei datele utilizatorilor lor ruși.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
internet