Banca Centrală a Ungariei șochează piețele, după deprecierea forintului

Banca Centrală a Ungariei șochează piețele, după deprecierea forintului
scris 28 iun 2022

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat dobânda de bază cu 185 de puncte de bază, la 7,75%, șocând piețele și extinzând ritmul majorărilor, după ce săptămâna aceasta forintul s-a depreciat la un nivel record, în timp ce inflația crește, transmite Reuters.

A fost cea mai semnificativă creștere a dobânzii de la începutul crizei financiare globale din octombrie 2008, când NBH a majorat dobânda cu 300 de puncte de bază, arată Agerpres.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Analiștii intervievați de Reuters se așteptau în medie la o creștere de 50 de puncte de bază, până la 6,4%, în timp ce trei analiști estimau un avans de 100 de puncte de bază.

Forintul are cea mai slabă evoluție în rândul monedelor din Europa Centrală. Moneda euro era cotată luni la 404,5 forinți, iar marți se tranzacționa la 398,15 forinți, după anunțul NBH.

"Decizia NBH de a majora marți dobânda cu un nivel peste așteptări, 185 de puncte de bază, la 7,75%, demonstrează că instituția a devenit acum mult mai îngrijorată în privința creșterii inflației și a deprecierii forintului. Credem că sunt posibile noi majorări, cel puțin până la 9%, în următoarele luni", a apreciat Joseph Marlow de la Capital Economics.

Ucraina, invadată de automobile second-hand din UE în lunile de război. Astăzi, cozi de zeci de kilometri de mașini aduse din Vest CITEȘTE ȘI Ucraina, invadată de automobile second-hand din UE în lunile de război. Astăzi, cozi de zeci de kilometri de mașini aduse din Vest

Anul acesta forintul s-a depreciat cu 7% față de euro chiar dacă în ultimul an NBH a majorat dobânda, din cauza presiunilor privind deficitul bugetar ridicat, a taxelor impuse companiilor și a problemelor în relația cu Uniunea Europeană.

Economiștii intervievați de Reuters se așteaptă la un nivel mediu al inflației de 10,25% și la o atenuare la 6,5% anul viitor, mult sub ținta NBH de 2% - 4%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
forint