Banca Centrală a Ungariei va continua să majoreze ratele dobânzilor în 2022 pentru a ține sub control inflația

Banca Centrală a Ungariei va continua să majoreze ratele dobânzilor în 2022 pentru a ține sub control inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2021

Banca Centrală a Ungariei (NBH) va continua să majoreze ratele dobânzilor în 2022, pentru a ține sub control inflația, a afirmat luni guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, într-un interviu acordat publicației Magyar Nemzet, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorarea ratelor trebuie să continue până când perspectivele privind inflația scad în mod sustenabil, ajungând din nou la ținta NBH, de aproximativ 3%, a explicat oficialul ungar, scrie Agerpres.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Banca Centrală a Ungariei a majorat luna aceasta rata dobânzii la 2,4%, cel mai ridicat nivel din mai 2014, și s-a angajat la noi majorări pentru ancorarea așteptărilor privind creșterea inflației.

"Cea mai eficientă măsură (contra inflației) o reprezintă majorarea dobânzilor", a declarat Matolcsy. Întrebat despre deprecierea recentă a forintului, acesta a răspuns: "NBH va folosi toate canalele de transmitere a politicii monetare" pentru a stopa creșterea inflației, dar acum încrederea pe plan global față de piețele emergente acționează împotriva Ungariei.

Săptămâna trecută, premierul Viktor Orban a anunțat că Ungaria va îngheța dobânzile la creditele ipotecare timp de șase luni, începând din luna ianuarie 2022, ultima măsură a autorităților de la Budapesta destinată protejării gospodăriilor de creșterea costurilor aplicată înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

După acest anunț, forintul s-a depreciat, iar unii analiști avertizează că aceste evoluții ar putea submina eforturile NBH de a ține sub control inflația.

Dar Matolcsy a dat asigurări că nu este cazul: "Deciziile Guvernului confirmă abordarea noastră că trebuie să acționăm într-o manieră decisivă pentru reducerea inflației și prezervarea stabilității financiare".

NBH, prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus, a crescut dobânda de politică monetară cu 180 de puncte de bază începând din luna iunie și până în prezent, ducând-o la cel mai ridicat nivel de după luna mai 2014.

În luna noiembrie rata anuală a inflației în Ungaria a urcat la 7,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, stimulată de creșterea prețurilor la carburanți, alcool și țigări. Prețurile la servicii au crescut cu 4,6%. În octombrie, rata anuală a inflației în Ungaria se situa la 6,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a ungariei
inflatie
dobanda