Banca Centrală din Rusia a majorat rata dobânzii la 15%, pentru a stopa deprecierea rublei

Banca Centrală din Rusia a majorat rata dobânzii la 15%, pentru a stopa deprecierea rublei
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2023

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 200 puncte de bază, la 15%, peste estimările analiștilor, ca răspuns la deprecierea rublei și la presiunile inflaționiste, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Actualele presiuni inflaționiste au sporit semnificativ la un nivel care depășește așteptările Băncii Rusiei", se arată într-un comunicat al instituției.

FOTO \ CITEȘTE ȘI FOTO "Ia uite ce a venit azi prin poștă!" Viktor Orban pozează cu o șapcă de la Trump

Din iulie, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 750 puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare, scrie Agerpres.

Majoritatea analiștilor intervievați de Reuters se așteptau la o majorare mai redusă a dobânzii, la 14%.

Următoarea ședință de politică monetară este programată în 15 decembrie.

Rata inflației ar urma să ajungă la 7% la finele anului, cu mult peste ținta de 3% a Băncii Rusiei. Inflația de două cifre din 2022 a provocat probleme consumatorilor ruși și chiar dacă economia ar urma să revină pe creștere în acest an, după o contracție de 2,1% a Produsului Intern Brut în 2022, perspectivele pe termen lung ale Rusiei sunt limitate, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internațional. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală din rusia
rubla