Ungaria și Slovacia fac front comun la Bruxelles și critică noul ajutor financiar propus de UE pentru Ucraina

Ungaria și Slovacia fac front comun la Bruxelles și critică noul ajutor financiar propus de UE pentru Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2023

Premierul ungar s-a opus ca Uniunea Europeană să acorde Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro, în timp ce omologul său slovac și-a exprimat rezervele cu privire la acordarea unui nou ajutor militar Kievului, transmite agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Viktor Orban și Robert Fico au luat cuvântul în cadrul summitului Uniunii Europene (UE) care se desfășoară la Bruxelles, scrie G4Media.ro.

FOTO \ CITEȘTE ȘI FOTO "Ia uite ce a venit azi prin poștă!" Viktor Orban pozează cu o șapcă de la Trump

Prioritățile liderilor UE sunt divergente în timp ce discută bugetul pe termen lung al blocului comunitar.

Viktor Orban a stârnit mânia unora dintre colegii săi pentru că s-a întâlnit luna aceasta cu președintele rus Vladimir Putin, în marja Forumului Noilor Drumuri ale Mătăsii de la Beijing, China, într-un moment în care Moscova duce un război necruțător împotriva Ucrainei.

UE urmează să voteze în decembrie o revizuire a bugetului său de 1,1 miliarde de euro pentru perioada 2021-27, care a fost deja afectat de cheltuielile de urgență efectuate în timpul pandemiei COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Executivul european a propus ca țările UE să acorde Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. O altă propunere este ca Ucraina să primească un nou ajutor militar în valoare de 20 de miliarde de euro în aceeași perioadă.

Deciziile bugetare trebuie adoptate în unanimitate, iar diviziunile erau deja evidente joi.

Viktor Orban a declarat că Ungaria nu va mai susține noi ajutoare pentru Ucraina decât dacă vor fi făcute „propuneri cu adevărat justificate”.

Chișinăul își va procura curent electric din Transnistria până la sfârșitul anului viitor. În caz de necesitate, va lua energie electrică și din România CITEȘTE ȘI Chișinăul își va procura curent electric din Transnistria până la sfârșitul anului viitor. În caz de necesitate, va lua energie electrică și din România

„(Propunerea) care ni s-a făcut… nu va funcționa. Așa că, deocamdată, o vom respinge și vom vedea în decembrie”, a declarat el.

Robert Fico a precizat că Bratislava nu va mai sprijini militar Ucraina.

„Ne vom concentra doar pe ajutorul umanitar”, a scris el pe rețelele de socializare de la Bruxelles.

Noul premier slovac a citat corupția pentru a avertiza împotriva acordării de noi resurse Kievului, potrivit a doi diplomați europeni familiarizați cu discuțiile, care au loc cu ușile închise.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
slovacia
ue