Banca centrală rusă vrea să interzică investițiile în criptomonede, din cauza riscurilor pentru stabilitatea financiară

Banca centrală rusă vrea să interzică investițiile în criptomonede, din cauza riscurilor pentru stabilitatea financiară
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Banca centrală rusă dorește să interzică investițiile în criptomonede în Rusia, considerând că creșterea numărului de tranzacții cu acestea implică riscuri pentru stabilitatea financiară, au declarat două surse de pe piața financiară apropiate băncii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a scăzut după această informație la 48.656 dolari pe unitate, de la nivelul de aproximativ 49.144 dolari pe unitate observate cu puțin timp înainte, scrie News.ro.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Rusia a argumentat de ani de zile împotriva criptomonedelor, spunând că acestea ar putea fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În cele din urmă, le-a oferit statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Banca centrală este acum în discuții cu jucători de pe piață și experți pentru o posibilă interdicție.

Dacă va fi aprobată de parlamentari, interdicția s-ar putea aplica noilor achiziții de active cripto, dar nu și celor cumpărate în trecut, a spus una dintre sursele pieței financiare, care a cerut anonimatul din cauza sensibilității problemei.

O altă sursă apropiată Băncii Rusiei a spus că poziția actuală a băncii centrale este ”o respingere completă” a tuturor criptomonedelor.

Într-un răspuns la cererea de comentarii din partea Reuters, banca centrală a declarat că pregătește un raport consultativ pentru a-și exprima poziția cu privire la această problemă. Nu a comentat detalii.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Volumul anual al tranzacțiilor cu criptomonede efectuate de ruși este de aproximativ 5 miliarde de dolari, a spus banca centrală. Prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, Ksenia Yudaeva, a declarat în această lună că popularitatea tot mai mare a criptomonedelor a stârnit îngrijorări cu privire la riscurile la adresa stabilității financiare.

”Situația de pe piață din țările dezvoltate seamănă din ce în ce mai mult cu așa-numitul sistem financiar din umbră”, a scris Iudaeva într-un articol, adăugând că utilizarea criptomonedelor a scăzut eficiența politicilor monetare.

Indicând experiența Chinei, ea a spus că Rusia are nevoie de o nouă ajustare a reglementării criptomonedei.

În septembrie, China și-a intensificat restricțiile împotriva criptomonedelor cu o interdicție generală a tuturor tranzacțiilor cripto și a minării, lovind bitcoin și alte monede majore și exercitând presiuni asupra acțiunilor legate de cripto și blockchain.

Între timp, Banca Rusiei intenționează să emită propria rublă digitală, alăturându-se tendinței globale de a dezvolta monede digitale pentru a moderniza sistemele financiare, a accelera plățile și a contracara o potențială amenințare din partea altor criptomonede.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
rusia