Banca Națională a Cehiei șochează din nou piețele cu o majorare substanțială de dobândă, cea mai semnificativă creștere a costului creditului din 1997

Banca Națională a Cehiei șochează din nou piețele cu o majorare substanțială de dobândă, cea mai semnificativă creștere a costului creditului din 1997
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2021

Banca Națională a Cehiei (CNB) a șocat din nou piețele joi, majorând cu 125 de puncte de bază dobânda de politică monetară, cea mai semnificativă creștere a costului creditului din 1997, pentru a ține sub control inflația, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CNB a decis să majoreze dobânda de referință la 2,75%, în timp ce analiștii intervievați de Reuters se așteptau la o înăsprire a politicii monetare cu 75 de puncte de bază și de 125 de puncte de bază până la finalul anului, arată Agerpres.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Dobânzile în Cehia sunt acum mai ridicate decât înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze economia, la începutul lui 2020, și să ducă la reducerea costului creditului.

Accelerarea înăspririi politicii monetare arată cât de puternic au fost nevoite să reacționeze băncile centrale din flancul estic al UE la creșterea semnificativă a prețurilor, pe fondul perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și al situației de pe piața forței de muncă.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

În septembrie, inflația în Cehia a urcat la 4,9%, în condițiile în care ținta avută în vedere de Banca Centrală este de 2% plus/minus un punct procentual.

Subiectul creșterii prețului locuințelor, meselor la restaurante și serviciilor domină dezbaterile din Cehia, o țară unde consumatorii se bazează în mod tradițional mai mult pe economisire decât pe împrumuturi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
dobanda